- El a mai fost trimis în judecată într-un dosar din 2018, referitor la un tomograf la suprapreț, iar prejudiciul total este de peste 5 milioane de lei.
Este al doilea dosar în care e inculpat medicul Ioan Lazăr, manager al Spitalului Județean Piatra Neamț între 2012 și 2016. În primul, procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru achiziționarea unui tomograf supraevaluat.
Atunci, prejudiciul calculat a fost de 2,1 milioane de lei. Acum, când prețurile supraevaluate se refereau la achiziții pentru blocul operator, se adaugă 3,4 milioane de lei.
În total, în cele două dosare, Spitalul Județean Neamț și CJ Neamț au fost păcălite, conform procurorilor, cu 5,5 milioane de lei, peste 1,1 milioane de euro.
În primul dosar, inculpată este și Oana Murariu, fosta șefă de la achiziții din perioada 2013-2015. În cel de-al doilea e alt șef al aceluiași birou, Mihail Popescu (2012-2013).
Iar modul de lucru era același: caiet de sarcini făcut de firma favorizată și achiziții supraevaluate. Mai mult, unul dintre afaceriști apare în ambele dosare.
„Licitații” după ce afaceriștii își făceau caietul de sarcini
Ce spun procurorii că s-a întâmplat acum, în dosarul referitor la amenajarea blocului operator din cadrul SJU Neamț? Practic, condițiile licitației au fost impuse de doi oameni de afaceri, care apoi au livrat marfă mai scumpă cu 3,4 milioane de lei.
„Inculpații Popescu Mihail și Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme”, se arată în anunțul DNA.
La primul dosar, sistemul a fost asemănător, cu favorizarea unei firme.
„Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant”.
Comunicatul DNA din 2018:
Fără soluție în primul dosar
Primul dosar a fost pus pe rol abia în 2019, având primul termen în 5 decembrie 2019. În acest moment, un nou termen este fixat pe 8 ianuarie 2021 la Tribunalul Neamț.
În primul dosar sunt inculpați trei oameni de afaceri.
Cel de-al doilea dosar a fost trimis către judecare tot la Tribunalul Neamț, conform DNA.
2020: un incendiu și 10 manageri
Spitalul din Piatra Neamț este cel în care, la mijlocul lunii trecute, un incendiu a devastat secția ATI Covid. Au murit atunci 10 pacienți, iar din cei transferați, alți cinci s-au stins după câteva zile.
La conducerea instituției spitalicești din Piatra Neamț s-au perindat, anul acesta, nu mai puțin de 10 manageri, ultimul fiind numit zilele trecute.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro