- „Nu ți se dă bibliografia ca să copiezi din ea. Niciun coordonator de lucrări, licență, masterat sau doctorat, nu îți spune să copiezi”, afirmă Mircea Dumitru, fost ministru al educației, care crede că înregistrăm o premieră.
- „N-am cum să aplaud plagiatul de niciun fel”, a declarat și Ecaterina Andronescu, de asemenea fost ministru al educației.
Lucrarea de masterat a liberalului Florin Roman, aflat în fruntea ministerului care coordonează „digitalizarea României”, conține 10 pagini copiate integral din cursul unui profesor timișorean, din anul universitar 2007-2008, după cum a arătat joi Libertatea.
Roman, care și-a susținut lucrarea în 2012, a spus despre paginile copiate că a respectat bibliografia dată de profesorul său coordonator. „Ți se dă acea bibliografie să îți iei niște surse de informare, să le relaționezi cu ce gândești tu”, a spus ministrul în dialogul cu Libertatea. Ministrul a mai spus, în apărarea sa, că „într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților. La finalul disertației, am inclus bibliografia folosită”.
„Absolut ridicol”
„E absolut ridicolă declarația asta”, crede Mircea Dumitru, profesor universitar și directorul executiv al Comisiei Fulbright din România, care selectează studenți și cercetători pentru burse în Statele Unite.
Mircea Dumitru a condus pentru o scurtă perioadă Ministerul Educației, în guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, în 2016-2017.
„Nu ți se dă bibliografia ca să copiezi din ea. Niciun coordonator de lucrări, licență, masterat sau doctorat, nu îți spune să copiezi”, afirmă fostul ministru.
Avem un ministru la Cercetare care nu știe cum se folosește o bibliografie. Asta e o premieră.
Mircea Dumitru, fost ministru al educației:
Dumitru spune că „arată a caz flagrant de plagiat”, dar Universitatea Titu Maiorescu, unde Roman și-a susținut lucrarea, trebuie să stabilească asta și să ia o decizie în consecință.
Andronescu: „Dar coordonatorul l-a învățat cum să citeze?”
La rândul său, social-democrata Ecaterina Andronescu, de mai multe ori ministru al educației în perioada 2000-2018, crede că responsabilitatea plagiatului nu trebuie pusă doar pe umerii lui Florin Roman, ci și pe cei ai profesorului care i-a coordonat lucrarea.
„Poți folosi elemente din bibliografie, dar trebuie să o citezi în mod corect. Sigur, asta nu-l scuză pe domnul Roman, dar l-a învățat cineva cum să citeze? Ăsta este rolul profesorului coordonator, de a asigura corectitudinea lucrării”, spune Ecaterina Andronescu, profesoară și fost ministru al educației în patru mandate.
Îndrumătorul lui Florin Roman pentru lucrarea sa de disertație este profesorul Titi Paraschiv. Contactat de Libertatea, el a spus că „nu este o lucrare proastă”.
„Când ești persoană publică, nu ți se iartă nimic. Dar eu nu-i iert nici pe studenții mei, pe care îi învăț cum să citeze. N-am cum să aplaud plagiatul de niciun fel”, punctează Andronescu.
***
Așa arată o pagină din lucrarea profesorului timișorean Dumitrescu, din 2007-2008 (stânga) și o pagină din lucrarea de master a ministrului Roman din 2012 (dreapta). Seamănă cuvânt cu cuvânt.
Puteți vedea toate paginile, comparativ, în format PDF
Lucrarea profesorului Dumitrescu din 2007-2008. O puteți parcurge pagină cu pagină:
Disertația de masterat a ministrului Roman din 2012. Puteți parcurge toate cele 10 pagini trimise ziarului: