Fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, a fost condamnat definitiv marţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare cu suspendare, fiind acuzat de DNA că a primit bani şi aproape 10 tone de benzină şi motorină de la oameni de afaceri, care aveau dosare penale, notează Agerpres.
Potrivit sursei citate, instanţa supremă a mai stabilit un termen de supraveghere de 6 ani, timp în care fostul procuror trebuie să îndeplinească anumite obligații.
Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia a fost trimis în judecată, în 2016, pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată.
Achitat pentru spălare de bani, acesta a fostr condamnat pentru luare de mită.
Ce spune DNA
Potrivit DNA, Văduvan a cerut şi primit bani şi alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, pentru a le asigura acestora protecţia în diferite dosare în care erau implicaţi.
În perioada 2007 – 2012, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un om de afaceri, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei, spun anchetatorii, citați de Agerpres.
Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta.
Procurorii DNA:
Totodată, Văduvan ar mai fi pretins și primit indirect de la un om de afaceri suma de 10.000 de lei, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Procurorii au mai arătat că, în perioada 2007 – 2015, Văduvan a adoptat
soluţii favorabile celor doi oameni de afaceri în 12 dosare penale – fie în nume propriu, fie ca prim procuror.
„Totodată, în perioada 2008 – 2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 115.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora şi soţia sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului şi ale soţiei sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar”, mai arată DNA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro