Procurorii DNA de la Cluj l-au trimis în judecată pe Dorin Gavril Debucean, fost director general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) București pentru abuz în serviciu în formă continuată care a produs consecințe deosebit de grave.
În rechizitoriul transmis Tribunalului București procurorii arată că acesta a semnat două contracte de asistență juridică, având ca obiect prestarea de servicii de asistență juridică pentru cauze strict determinate și un onorariu și alte cheltuieli stabilite ca plată lunară, pe întreaga perioadă de desfășurare a proceselor.
Direcția arată că cele două documente au fost semnate de Debucean în cursul anului 2008, fără a avea aprobarea Consiliului de Administrație sau a vreunei structuri de specialitate din cadrul CNADNR.
Mai mult, spun procurorii, nu era prevăzută posibilitatea de reziliere unilaterală a acestor contracte iar ca urmare a încheierii abuzive a celor două contracte, CNADNR a suferit o pagubă totală de 8.761.387 lei (rezultată prin executarea silită a celor două contracte).
Condamnat definitiv și încarcerat în primul dosar
În aprilie 2012 procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Debucean pentru fapte asimilate celor de corupție.
În cursul anului 2008, noteau procurorii, acesta, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren în suprafaţă de 38.000 mp situat în Oradea şi a unor construcţii situate în localităţile Cluj-Napoca şi Feleac, județul Cluj către o societate comercială, în schimbul sumei de 4.146.918 lei (1.115.702 euro).
Valoarea de piață reală a imobilelor era de aproximativ 2.335.306 euro, deci acesta a cauzat companiei un prejudiciu în valoare de 1.219.604 euro, potrivit procurorilor DNA.
Aceștia spuneau că DEbucean a luat această decizie în mod nelegal pentru că nu exista iniţiativa consiliului de administraţie al companiei, aprobarea adunării generale a acţionarilor şi mandatul special din partea Ministerului Transporturilor astfel că a falsificat hotărârea şedinţei consiliului de administraţie şi procesul verbal aferent acestei şedinţe din data de 29 iulie 2008.
Debucean a a pus această hotărâre astfel falsificată la dispoziţia comisiei de licitaţie constituite în vederea vânzării imobilelor iar în demersul său, a fost ajutat de Alina Natalia Istrate, director general adjunct al CNADNR, a dispus întocmirea unor note de fundamentare, a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor o notă de fundamentare şi a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie.
De asemenea, mai noteau la acea vreme procurorii anticorupție, în cursul anilor 2007 şi 2008, Debucean, în calitate de director general adjunct al CNADNR şi director general, a participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către Sucursala din Oradea a unei societăţi comerciale din Budapesta şi apoi a aprobat plăţile către această firmă în condiţiile în care, în ultimii 5 ani, a avut relaţii comerciale cu această societate comercială care i-au adus beneficii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro