Acuzațiile DNA sunt de:

  • luare de mită în formă continuată, de 21 de ori
  • fraudă informatică în formă continuată, de 113 ori
  • fals informatic în formă continuată, de 113 ori

„În perioada 2013 – 2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro și 20.100 lei, pentru a efectua formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap vizual, în condițiile în care persoanele respective nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi”, au transmis procurorii.

În plus, pe lângă mita primită pentru introducerea în grad de handicap, fostul șef DGASPC Timiș a mai primit „cotizații” prin intermediari, de regulă anual, acuză DNA. Este vorba despre bani, adică sume de circa 50 euro, 200 – 300 lei și/sau produse alimentare.

Procurorii spun că el a introdus în sistemul informatic al DGASPC Timiș datele reale a 45 de persoane, adică CNP-urile și seria buletinului, dar și date false, adică gradul de handicap, diagnosticul, certificatul, decizia de plată, creând astfel o imagine falsă că acele persoane sunt cu handicap și au dreptul la prestații sociale, transport gratuit, bilete de tratament gratuit și scutiri de impozite.

Mmetoda frauduloasă de obținere a certificatelor de încadrare în grad de handicap a devenit foarte cunoscută, astfel că persoane din alte județe au venit și s-au stabilit temporar în județul Timiș pentru a beneficia de aceleași avantaje ilegale, spun procurorii.

Prejudiciul adus bugetului de stat a fost de 3,4 milioane de lei, adică 680.000 de euro.

Laszlo Andras Lihor-Laza a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte similare, în 2023, fiind condamnat la 5 ani și 4 luni închisoare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News