„Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești – Fosta închisoare a deținuților politic, situat în municipiul Pitești. Astfel, Penitenciarul Pitești este inclus în Lista Monumentelor Istorice și i se conferă regimul de monument istoric de grupă A. Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii”, a scris ministrul culturii pe Facebook, miercuri, 19 iulie.

Fosta închisoare de la Piteşti, construită în 1941, unde deţinuţii politic din perioada comunistă au fost bătuți și torturați sub numele „Experimentul Pitești”, a fost în pericol de demolare anul trecut.

În toamna lui 2022, mai multe asociaţii, istorici şi foşti miniştri i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis, premierului de la acea vreme, Nicolae Ciucă, şi ministrului de atunci al culturii, Lucian Romaşcanu, să se implice în clasarea ca monument istoric a tuturor corpurilor de clădire ale fostului penitenciar.

Ce a fost „Experimentul Pitești”

Pe 6 martie 1945, fosta Uniune Sovietică a impus României un guvern comunist condus de Petru Groza. Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost obligat să abdice, iar doi ani mai târziu a început „Experimentul Pitești”.

„Experimentul Pitești” a debutat în decembrie 1949, a durat până în 1952 și a rămas în istorie drept „reeducarea prin tortură”. Mai precis, cei care se împotriveau regimului comunist au fost închiși, torturați, bătuți în mod repetat și umiliți. De asemenea, au fost obligați să participe la sesiuni de „instruire politică”, constrânși astfel să accepte ideologia și regimul impuse în România de Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, condus de Iosif Stalin.

Aristide Ionescu, unul dintre miile de deţinuți politic trecuți prin „Experimentul Piteşti”

Clădirea închisorii a fost construită în 1941. Penitenciarul a fost desfiinţat în 1977 și clădirea a devenit sediul Trustului de Construcţii Industriale Piteşti.

Urmărește-ne pe Google News