„Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la studiul dosarului şi pregătirea judecăţii, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancţionat pentru aceeaşi abatere disciplinară, încălcarea principiului contradictorialităţii şi a principiului soluţionării cauzei cu celeritate, refuzul de a pune în discuţie la momentul procesual stabilit de lege a cererilor şi excepţiilor care vizau extinderea cadrului procesual, dispunerea de măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal” sunt doar câteva dintre acuzațiile Inspecției Judiciare, potrivit Agerpres.

Instituția responsabilă cu supravegherea și controlul activității magistraților a mai acuzat „dispunerea unor soluţii fără furnizarea unei motivări care să fundamenteze soluţia şi să expliciteze raţionamentul logicojuridic al magistratului, nesocotirea dispoziţiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară şi în primă instanţă”.

Toate aceste lucruri, spune Inspecția Judiciară, au avut „consecinţe grave asupra drepturilor procesuale ale părţilor, a înfăptuirii actului de justiţie, deteriorarea încrederii şi a respectului justiţiabililor faţă de magistrat, afectarea imaginii justiţiei ca serviciu public” și, prin urmare, reprezintă abatere disciplinară.

Inspecţia Judiciară a precizat că nu reproşează judecătoarei soluţiile adoptate, ci faptul că acestea fie nu au fost puse în discuţie, fie nu au fost puse în discuţie la momentul procesual potrivit, fie nu au fost motivate în niciun fel.

În acest context, Inspecţia a cerut Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM sancţionarea magistratului pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Popoviciu, acuzată de părinții victimelor de comportament inadecvat

Vlad Pascu este în arest preventiv din 20 august 2023, la o zi după ce a intrat cu mașina într-un grup de 8 tineri lângă stațiunea 2 Mai, județul Constanța, și i-a omorât pe doi dintre ei, conducând drogat. El a părăsit apoi locul accidentului.

Expertiza a arătat că Vlad Pascu avea peste 100 km/h în momentul accidentului mortal, iar o cameră video a surprins accidentul. Tânărul, care la acel moment avea 19 ani, a fost trimis în judecată în octombrie 2023 atât pentru ucidere din culpă, cât și pentru consum şi trafic de droguri.

La primul termen de judecată, pe 22 februarie, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a intrat în sala de ședințe mestecând gumă şi apoi a întrebat dacă unul dintre tinerii ucişi în accident e prezent şi el la proces.

La următorul termen, părinții victimelor au cerut recuzarea judecătoarei, motivând că „a dat dovadă de gravă neglijență în administrarea dosarului”. Cererea de recuzare a fost respinsă de Judecătoria Mangalia, care a explicat că argumentele sunt „cel mult chestiuni ce ţin de pregătirea profesională a doamnei judecător”.

Pe 23 februarie, după ce presa a dezvăluit ce s-a întâmplat la primul termen, Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat și face verificări. Pe 24 aprilie, CSM a decis respingerea cererii de suspendare din funcție a Ancuței Popoviciu. În aceeași zi, la ieşirea din sediul instituţiei, judecătoarea a stat un minut și 10 secunde în faţa jurnaliştilor. A primit 11 întrebări și nu a rostit niciun cuvânt.

Secția pentru judecători a CSM a decis pe 21 mai ca judecătoarea lui Vlad Pascu din „Dosarul 2 Mai” să fie mutată de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanța și astfel a fost scoasă din dosar.

 
 

Urmărește-ne pe Google News