Poate că principala preocupare a comunității oamenilor de culoare nu este că protestatarii stau la trei sau șase metri distanță sau dacă câteva suflete disperate vor fura niște tricouri, sau chiar au pus foc la o secție de poliție, ci dacă fiii lor, soții, frații sau tații lor vor fi uciși de polițiști doar pentru o plimbare. Sau dacă a fi de culoare înseamnă izolare în casă pentru tot restul vieții, deoarece virusul rasismului care infectează țara este mai mortal decât COVID-19, scrie legenda baschetului american Kareem Abdul-Jabar în Los Angeles Times.
Kareem Abdul-Jabar spune că protestatarii de culoare din epoca lui Trump şi a coronavirusului sunt oameni care au ajuns la limită, „nu pentru că vor baruri și saloane de unghii deschise, ci pentru că vor să trăiască. Vor să respire”.
„Care a fost prima ta reacție când ai văzut videoclipul în care un polițist alb a îngenunchiat pe gâtul lui George Floyd, în timp ce Floyd spunea că „Nu pot să respir”? Dacă ești alb, probabil că mormăi un îngrozit, „O, Dumnezeule!” în timp ce clatini din cap asupra nedreptăţii. Dacă ești de culoare, probabil ai sărit în picioare, ai blestemat, poate ai aruncat cu ceva (cu siguranță ai vrut să arunci cu ceva), în timp ce strigi: „Nu @ # $%! din nou!”, imaginează cele doua variante de răspuns Kareem Abdul-Jabar.
Acesta aminteşte mai multe cazuri în care persoanele de culoare au fost victimele violenţelor şi ale rasismului. Nu este vizat doar un presupus „criminal negru”, ci întregul spectru de fețe de culoare de la Yonkers până la Yale.
Nu vreau să văd că magazinele sunt jefuite, iar clădirile sunt arse, însă afro-americanii trăiesc într-o clădire care arde de mulți ani, iar flăcările ard din ce în ce mai aproape. Rasismul în America este ca praful în aer. Pare invizibil, dar la lumină vedem că este peste tot.
Ce vezi când vezi protestatari de culoare supărați care se strâng în afara secțiilor de poliție cu pumnii ridicați? Dacă ești alb, s-ar putea să te gândești: „Cu siguranță nu sunt distanțări sociale.” Apoi observați fețele negre care jefuiesc și vă gândiți: „Ei bine, asta le face rău cauzei”.
Așadar, ceea ce vezi când vezi protestatari de culoare depinde din ce parte priveşti. Dacă locuiești în acea clădire arzătoare, sau o privești la televizor cu un bol de chipsuri de porumb în poală, așteptând să înceapă „NCIS”. Ce vreau să văd nu este o grabă spre judecată, ci o grabă spre dreptate.
Kareem Abdul-Jabar:
Nu greșești, dar nici nu ai dreptate. Comunitatea oamenilor de culoare este obișnuită cu rasismul instituțional din educație, din justiție și în cazul locurilor de muncă. Fostul baschetbalist legendar, deţinător al medaliei prezidenţiale pentru Libertate, crede că a fost deschis sezonul de vânătoare al persoanelor de culoare şi exemplifică cu postările preşedintelui Trump care îi numeşte pe protestatari „tâlhari” care pot fi împuşcaţi.