Porsztner Sarolta și Sándor Jószef Endre, casierul Primăriei Sălacea, au fost trimiși în judecată în anul 2017. Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, primărița le-a acordat sporuri angajaților din instituție, cu condiția ca în fiecare lună ei să îi ofere 10% din acestea, bani care erau strânși de casier.
Faptele ar fi fost comise începând din anul 2006. Atunci, în baza unor modificări legislative, funcționarii puteau primi sporuri de fidelitate, pentru sănătate în muncă sau pentru ţinută. Acestea reprezentau 30% din salariul de bază, adică circa 350 de lei în plus pentru fiecare angajat.
Astfel, în 30 mai 2006 a fost încheiat un act adițional la contractul colectiv de muncă, prin care angajaţii urmau să beneficieze de „un spor special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, în cuantum de 350 lei”.
Potrivit actului de acuzare, citat de publicația locală, Porsztner Sarolta „le-a transmis funcţionarilor Primăriei că din sporurile pe care urmau să le primească, fiecare să îi dea şi ei o sumă de bani cuprinsă între 25-30 lei. Cu toţii au fost de acord”.
În fața anchetatorilor, cei mai mulți dintre funcționari au recunoscut că o parte din bani ajungea la primăriță, „din declaraţiile martorilor audiaţi, angajaţi ai Primăriei Sălacea” reieșind că „a existat o înţelegere verbală între aceştia şi primar”.
În 2011, Camera de Conturi Bihor a stabilit că sporurile cu pricina nu erau legale, astfel că funcționarii au fost obligați să le restituie.
Conform procurorilor, în toată această perioadă, primărița din Sălacea a primit 858 de şpăgi, care însumau aproape 25.000 lei, astfel că atât ea, cât și casierul au fost trimiși în judecată.
În octombrie 2020, judecătorii de la Tribunalul Bihor au decis achitarea celor doi, motivând că faptele nu au fost comise „cu vinovăția prevăzută de lege”.
Decizia a fost atacată de procurori, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Oradea, unde instanța a stabilit recent că faptele de care cei doi sunt acuzați nu există.
Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în condițiile în care, pe parcursul procesului, cei mai mulți dintre martori, precum și casierul Primăriei și-au schimbat declarațiile.
„Este adevărat că au fost martori și care au avut credința că dacă nu sunt de acord, vor suferi consecințe nefavorabile de genul că ar putea să rămână fără locul de muncă sau că ar fi fost o atmosferă neplăcută la lucru, deoarece inculpata era foarte dificilă, stresantă, care înjura, însă aceștia au declarat că au remis suma de bani respectivă din salariu, cu ocazia plății acestuia, către casier, fără să le fi cerut aceste sume de bani inculpata, fără să fi fost condiționați în vreo modalitate și fără vreo legătură cu atribuțiile de serviciu”, se arată în soluția instanței, în care se stabilește și că cele 858 de fapte de luare de mită nu pot fi considerate penale.
Și casierul Sándor Jószef Endre, acuzat de complicitate la luare de mită, a fost achitat.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro