„Având în vedere trecutul său remarcabil, lucrările vor păstra unicitatea și semnificația istorică a clădirii unde a funcționat, printre altele, Unitatea Militară de la Gara Târgoviște și unde a avut loc procesul soților Ceaușescu”, a scris Corneliu Ștefan pe Facebook.
Lucrările vor consta în:
- finisare la nivelul pereților, planșeelor și tavanelor
- pardoseala și pereții subsolului vor fi hidroizolați și se vor termoizola pereții exteriori dinspre curte, la interior
- se vor conserva modelele istorice din pardoseala de mozaic aflată în holul central
- la nivelul șarpantei, se va înlocui toată structura veche cu una nouă
- se vor reface finisajele interioare și exterioare
- se vor reface instalațiile electrice și termice
- se va monta un lift panoramic
Valoarea totală a proiectului este de 22.000.000 de lei, adică aproape 4,5 milioane de euro. Din această sumă, aproximativ 8.000.0000 de lei sunt fonduri norvegiene nerambursabile, diferența urmând să fie asigurată de Consiliul Județean Dâmbovița.
Lucrările vor fi terminate în vara lui 2025
Libertatea l-a contactat pe șeful Consiliului Județean Dâmbovița pentru precizări suplimentare. El a spus că lucrările vor demara la începutul lunii noiembrie și vor dura un an și jumătate.
„Maximum 10 zile va mai fi deschis muzeul în forma actuală pentru vizitatori, apoi constructorul va începe lucrările, care vor dura 18 luni, adică un an și jumătate”, a precizat Corneliu Ştefan pentru Libertatea, miercuri, 25 octombrie.
El a dat asigurări că găurile din zid, rămase din decembrie 1989 în urma execuției soților Ceaușescu, nu vor dispărea după reabilitare.
„Găurile vor fi la fel ca și până acum, nu vor dispărea. Noi vom crea o zonă pentru vizitatori, vor fi și ghizi care vor spune povestea”, a spus președintele CJ Dâmbovița.
Acesta a menționat că dacă sunt elemente vechi care se pot păstra după reabilitare, atunci vor fi păstrate, „iar ce nu, vom înlocui cu materiale asemănătoare cu cele vechi. Dar vom păstra și materialele vechi“, a punctat șeful Consiliului Județean.