Înainte de 1989, vila situată pe bulevarul Constantin Daianovici Loga a fost amenajată pentru a fi folosită de Nicolae Ceaușescu atunci când făcea vizite în Timișoara. Printre localnicii se dusese vorba că locuința de protocol ar fi un lux orbitor. Puțini își mai amintesc că zona era mereu patrulată de milițieni, iar faianța verzuie cu care era placat imobilul abia se vedea printre brazi, scrie Renasterea.ro.
După Revoluție, fosta vilă a lui Nicolae Ceaușescu din Timișoara a intrat în circuitul turistic general. Atunci, luxul despre care tot vorbeau timișorenii s-a dovedit a fi doar o legendă urbană. Cu toate acestea, străinii plăteau bani grei pentru a dormi o noapte în patul folosit de dictatorul comunist.
În perioada 1992 – 2003, clădirea a apaținut Consiliului Județean Timiș și a fost folosită ca unitate de alimentație publică și cazare. La un moment dat, administrația județeană a considerat că nu are banii necesari pentru a face investiții, așa că s-a asociat cu un om de afaceri timișorean pentru a renova vila de patru stele. Afaceristul a ajuns, între timp, la închisoare.
Fosta vilă a lui Nicolae Ceaușescu din Timișoara, într-o situație „delicată”
Potrivit Renasterea.ro, Consiliul Județean a ajuns, printr-un artificiu, acționat minoritar, cu doar 45 la sută din patrimoniul societății Intercenter Service SA, care administrează fosta vilă a lui Nicolae Ceaușescu din Timișoara. În 2010, locuința de protocol trebuia demolată ca, pe locul acesteia, să fie construit un hotel luxos. Cu timpul, promisiunile de a valorifica proprietatea ultracentrală, care se întinde pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, nu s-au materializat.
Conducerea CJT din mandatul 2012-2016 a încercat o rezolvare a situației, mai ales că județul nu s-a ales cu nimic din parteneriatul încheiat în 2003. În 2016, s-au alocat 2,265 milioane de lei pentru achiziția unui teren situat chiar la adresa Vilei Internațional, adică C.D. Loga nr. 46-48.
„Este terenul franțuzoaicei pe care anul trecut nu am reușit s-o convingem să vândă. În curtea Centrului Cultural Francez se află 148 de metri pătrați de teren care este al nostru. Am putea face schimb. Dacă reușim să luăm terenul din fața casei lui Ceaușescu, înseamnă că redevenim acționari majoritari la Intercenter Service și putem noi, consiliul județean, să decidem ce facem acolo”, a explicat, în luna ianuarie a anului trecut, Titu Bojin, președintele de atunci al CJT.
Bugetul recent votat al Consiliului Județean Timiș prevede alocarea unei sume de 2,265 de milioane de lei pentru cumpărarea terenului din apropierea fostei vile a lui Nicolae Ceaușescu
Călin Dobra, președintele CJT, a precizat că situația Vilei Internațional este una destul de „delicată” pentru că principala problemă este legată de clarificare situației terenului. În primă fază, Consiliul Județean Timiș trebuie să redevină acționar majoritar în firma care administrează clădirea aflată în degradare de la un an la altul.
sursă foto: Renasterea.ro