Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a celor doi foști președinți ai CNAS și a unei societăți comerciale.
Vasile Ciurchea şi Irinel Popescu sunt acuzaţi de procurori că ar fi abuzat de funcția deținută pentru a încheia, în mod nelegal, o serie de acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate.
Totodată, a fost trimisă în judecată firma HP România. Procurorii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptelor în calitate de director general al HP România SRL, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu.
El a fost de acord cu pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, termenul de încercare fiind de 4 ani, menţionează DNA.
Între Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și HP România S.R.L. au fost încheiate, în perioada 2007-2009, patru acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).
DNA:
Achiziţiile s-ar fi făcut la preţuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale şi de 760 de euro/zi-om, în cazul altor două acte adiţionale.
Actele adiţionale respective ar fi fost semnate, consecutiv, de preşedinţii CNAS, Ciurchea Vasile şi Popescu Irinel, în afara vreunei proceduri de achiziţie conform legii şi fără ca serviciile achiziţionate să fi fost prevăzute în contractul iniţial, arată DNA.
Interpunerea societăţii HP România SRL ar fi dus la o majorare artificială a preţului serviciilor, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu în dauna CNAS în cuantum de 8.395.490 de euro, TVA inclusă, şi obţinerea unui folos necuvenit de către HP în acelaşi cuantum.
În cauză au fost puse sechestre asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților Ciurchea Vasile, Popescu Irinel și societatea HP România (cu denumirea nouă de Enterprise Services Romania SRL).
Societatea a depus suma de 8.395.490 euro la dispoziția DNA în vederea recuperării prejudiciului, sumă pusă sub sechestru și transferată în contul ANABI.
Cele două dosare de urmărire penală conţinând rechizitoriul, respectiv acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti.
Foto: Vlad Chirea