Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut condamnările pronunțate de instanța de fond în acest caz, noutatea fiind că daunele morale vor trebui achitate doar de cei doi inculpați, nu și Academia de Poliție, așa cum stabilise inițial Curtea de Apel București.

Sentința primei instanțe a fost contestată atât de Emilia Șercan, de Academia de Poliție și de cei doi foști șefi ai acesteia. Curtea Supremă a admis doar apelul Academiei de Poliție, înlăturând dispozițiile de obligare în solidar a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” la plata de daune morale și cheltuieli judiciare către Emilia Șercan. Toate celelalte apeluri au fost respinse de Înalta Curte, fiind considerate „nefondate”.

Emilia Șercan Foto: Hepta

„O sentință încurajatoare pentru oricine vrea să amenințe cu moartea”

„Cei care m-au amenințat au primit o pedeapsă definitivă de trei ani de închisoare cu suspendare, o nimica toată, taman încurajator pentru oricine vrea să organizeze kompromaturi sau să amenințe cu moartea și alți ziariști. Iată sentința dată azi de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe scurt: chestorul de poliție Adrian Iacob și comisarul-șef Mihail Petrică Marcoci, ambii angajați ai Poliției Române în acest moment, au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul amenințării mele cu moartea din 2019”, a anunțat Emilia Șercan, pe Facebook.

80.000 de lei daune morale și interzicerea dreptului de a mai ocupa funcții publice

Iacob și Marcoci au fost obligați de instanță să-i plătească Emiliei Șercan 80.000 de lei cu titlu de daune morale. Pe lângă condamnare, timp de trei ani, fostului rector și fostului prorector ai Academiei de Poliție li s-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică.

Ei nu vor mai putea fi ofițeri de poliție și nici cadre didactice universitare. De asemenea, au fost obligați să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității și să urmeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune.

Mesajul primit de Emilia Șercan

Așa cum anunțase anterior, în ziua pronunțării sentinței definitive, Emilia Șercan a făcut public mesajul de amenințare primit pe 15 aprilie 2019.

„Trimitem acest mesaj cu scopul de a preveni ce va urma, totul depinde de tine. Oprește toate activitățile pe care le ai în desfășurare… dacă nu vrei să urmeze calvarul. Vrei să ajungi ca Elodia? O să-ți tăiem picioarele și mâinile”, este conținutul mesajului primit de Emilia Șercan după ce a scris despre plagiatul rectorului de atunci de la Academia de Poliție.

Fostul rector și fostul prorector ai Academiei de Poliție au fost trimişi în judecată de procurorii DNA sub acuzația de instigare la șantaj, fiind acuzați că au încurajat un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan.

Jurnalista a scris pe 17 aprilie 2019, într-o postare pe Facebook, că a anunțat poliția după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Jurnalista a spus atunci că a primit aceste amenințări după ce a publicat informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție.

În cazul celui care a ameninţat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza, întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Urmărește-ne pe Google News