Informația privind moartea lui Denis Sidorenko, 46 de ani, a fost confirmată de Ministerul de Externe al Republicii Belarus. Nu sunt clare motivele decesului acestuia, dar publicația Nașa Niva scrie că fostul diplomat a căzut de la fereastra unei clădiri înalte din Minsk, scrie The Moscow Times.
După opt ani petrecuți în Germania ca ambasador, Denis Sidorenko a fost demis pe 11 martie și rechemat în Belarus.
Reîntors în țara natală, fostul ambasador s-a confruntat cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă și cu presiuni din partea Comitetului Securității de Stat (KGB-ul belarus), fiind supus de câteva ori dectorului de minciuni și interogărilor.
Informația precum că Sidorenko nu a reușit să obțină un nou post a fost confirmată de fostul ambasador al Belarusului în Franța, Pavel Latușko.
Potrivit lui Latușko, Sidorenko ar fi trebuit să fie angajat în biroul central al MAE belarus, dar a picat testul poligraf și a intrat în atenția KGB-ului, care „stabilește în totalitate politica de personal din cadrul ministerului, verificând angajații pentru loialitatea lor față de regim”.
Versiunile asupra cauzelor morții lui Sidorenko sunt diverse. Dacă Nașa Niva evocă o sinucidere, Latușko vorbește despre „probleme de sănătate apărute pe fondul stresului sever”. În schimb, publicația Pozirk relatează despre un atac de cord.
Este de remarcat faptul că MAE belarus a reacționat în legătură cu moartea lui Sidorenko, pe care îl prezintă drept „un coleg respectat”, abia după ce informația a apărut în mass-media, notează The Moscow Times.
„Circumstanțele morții lui Denis Sidorenko sunt tragice și simbolizează regimul criminal al lui Aleksandr Lukașenko. Dacă acuzațiile împotriva KGB-ului sunt adevărate, autorii ar trebui să fie incluși pe lista sancțiunilor UE”, a declarat deputatul german Thomas Hacker, citat de Bild.
Sidorenko a fost ambasador al Belarusului la Berlin între 2016 și 2024 și a pledat public pentru menținerea unor relații bune cu Uniunea Europeană. Potrivit lui Latușko, fostul său coleg a făcut parte din echipa ministrului de externe Vladimir Makei, care a murit la rândul său în circumstanțe misterioase în noiembrie 2022.
Makei a fost considerat „cel mai prooccidental aliat al lui Lukașenko” și a fost unul dintre puținii miniștri care și-au păstrat postul după protestele față de regim din perioada 24 mai 2020 – 25 martie 2021. Practic, Makei a fost omul de legătură al lui Lukașenko cu Uniunea Europeană și SUA.
Nașa Niva mai scrie că, după invadarea Ucrainei de către Rusia, susținută de Lukașenko, Makei „a experimentat dureros prăbușirea cursului pe care îl conducea”, iar liderul belarus a început să-i caute un înlocuitor.