Bărbatul în vârstă de 62 de ani a fost găsit împușcat în camioneta sa, într-o parcare de hotel din Carolina de Sud, la șapte ani după ce se pensionase, după o carieră de 32 de ani la Boeing.

Moartea lui Barnett a survenit în timpul unui proces intentat companiei Boeing, în care bărbatul a acuzat Boeing că a montat în mod deliberat pe linia de producţie piese de aeronave care nu corespundeau standardelor. De asemenea, el a spus că a descoperit probleme grave cu sistemele de oxigen, ceea ce ar fi putut însemna că una din patru măşti de respiraţie nu ar funcţiona în caz de urgenţă. În ultimii ani petrecuți ca angajat al companiei, Barnett a lucrat ca manager de control al calității.

Jennifer, o prietenă de familie a bărbatului, a declarat pentru WPDE că Barnett a avertizat-o în legătură cu posibilul său deces. „L-am întrebat: nu ți-e frică? Și a spus: «nu, nu mi-e frică, dar dacă mi se întâmplă ceva, nu este o sinucidere»”.

Jennifer a continuat: „Știu că nu s-a sinucis. În niciun caz. Iubea prea mult viața. Își iubea prea mult familia. Își iubea frații prea mult pentru a-i supune la lucrurile prin care trec acum”.

Femeia crede că cuiva „nu i-a plăcut ceea ce a avut de spus” și a vrut „să-l facă să tacă”. „De aceea au făcut să pară o sinucidere. Nu-mi pasă ce spun ei, știu că Mitch nu a făcut-o”, a adăugat Jennifer.

În 2019, Barnett declarase pentru BBC că muncitorii aflaţi sub presiune au montat în mod deliberat pe linia de producţie piese de aeronave care nu corespundeau standardelor. De asemenea, el a spus că a descoperit probleme grave cu sistemele de oxigen, ceea ce ar fi putut însemna că una din patru măşti de respiraţie nu ar funcţiona în caz de urgenţă, scrie News.ro.

La momentul decesului, Barnett se afla în Charleston pentru audieri juridice legate de procesul pe care îl avea cu Boeing. Co o săptămână în urmă, el făcuse o depoziţie oficială în care a fost interogat de avocaţii Boeing, înainte de a fi interogat de propriul său avocat. Urma să fie supus unei noi audieri, sâmbătă. Când nu a apărut, au fost făcute cercetări la hotelul său şi a fost găsit mort în camionul său din parcarea hotelului.

Bărbatul de 62 de ani a murit în urma unei răni „autoprovocate”, potrivit medicului legist. Poliţia a deschis o anchetă.

Medicul legist din comitatul Charleston a confirmat, luni, că fostul angajat Boeing a murit vineri, în timp ce se afla în oraș pentru interviuri legate de dosar.

Boeing a reacționat la moartea fostului angajat și, într-o declarație, a spus că firma este „întristată de moartea domnului Barnett”. Declarația nu a abordat niciun aspect al dosarului și s-a încheiat cu propoziția: „Gândurile noastre sunt la familia și prietenii lui”.

Personalul de la hotelul unde Barnett a fost găsit mort a dezvăluit că acesta părea să fie bine în seara dinaintea morții. Barnett a mâncat o quesadilla, a băut un suc, a stat pe telefon și părea bine în seara zilei de 8 martie, a declarat un angajat al hotelului pentru New York Post.

Avocatul său a pus la îndoială constatările biroului legistului, că rana împușcată a fost „autoprovocată”, spunând că Barnett era bine dispus când a vorbit cu el.

Un raport de poliție obținut de DailyMail.com dezvăluie că Barnett și-a prelungit șederea la hotel cu două zile înainte de presupusa sinucidere. Raportul detaliază că un prieten de-ai lui Barnett a contactat hotelul cerând informații despre el la ora 10.00, pe 9 martie, iar angajații au bătut la ușa camerei lui, dar nu au primit vreun răspuns.

Un membru al personalului a căutat apoi mașina lui Barnett în parcarea hotelului și l-a descoperit pe bărbat decedat pe scaunul șoferului, cu un „pistol argintiu” în mâna dreaptă.

Barnett avea „degetul arătător drept rămas pe trăgaci” și a suferit o „rană prin împușcare lângă tâmpla dreaptă”, potrivit Departamentului de Poliție din Charleston. Raportul a adăugat că pe scaunul pasagerului se afla o „coală albă de hârtie care semăna foarte mult cu un bilet”. Conținutul nu a fost încă dezvăluit.

Uzina la care a lucrat Barnett timp de mai multe decenii este locul în care Boeing construiește modelul 787 Dreamliner, una dintre numeroasele aeronave de linie care au avut probleme în ultima vreme.

Luni, aproximativ 50 de persoane au fost rănite după ce un Boeing 787 Dreamliner, care zbura din Australia către Noua Zeelandă, a experimentat un „eveniment tehnic” care a provocat „o cădere puternică” care i-a aruncat pe pasageri din scaune.

Boeing le-a transmis vineri companiilor aeriene să înceapă inspectarea comutatoarelor de pe scaunele piloților, după ce un raport tehnic a dezvăluit că o mișcare accidentală a scaunului din cabina de pilotaj a cauzat căderea.

Dezvăluirile lui John Barnett

John Barnett a lucrat pentru Boeing timp de 32 de ani, până la pensionarea sa în 2017 din motive de sănătate.

Din 2010, el lucrase ca manager de calitate la uzina din North Charleston care produce 787 Dreamliner, un avion de ultimă generaţie folosit în principal pe rutele de distanţă mare.

El a declarat că, la scurt timp după ce a început să lucreze la uzina din Carolina de Sud, a devenit îngrijorat de faptul că presiunea pentru a construi noi aeronave însemna ca procesul de asamblare să fie grăbit, iar siguranţa compromisă, lucru negat de companie.

Muncitorii nu respectau procedurile menite să urmărească toate componentele în procesul lor de asamblare din fabrică, ceea ce ar fi permis depistarea eventualelor componente defecte.

Barnett a relatat că, în unele cazuri, piese sub standarde au fost chiar scoase din tomberoanele de rebuturi şi montate pe avioanele care erau în curs de construcţie pentru a preveni întârzierile de producţie. De asemenea, Barnett a afirmat că testele efectuate pe sistemele de oxigen de urgenţă care urmau să fie montate pe avionul 787 au arătat o rată de eşec de 25%, ceea ce înseamnă că unul din patru putea să nu se activeze într-o situaţie de urgenţă într-o situaţie reală.

Barnett susţine că a alertat managerii cu privire la preocupările sale, dar nu s-a luat nicio măsură.

FAA a confirmat o parte din îngrijorări

Boeing a negat afirmaţiile sale. Cu toate acestea, o analiză din 2017 a autorităţii de reglementare din SUA, Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA), a confirmat unele dintre îngrijorările lui Barnett. FAA a stabilit că în fabrică nu se ştia unde se află cel puţin 53 de piese „neconforme”, iar acestea erau considerate pierdute. Boeing a primit ordin să ia măsuri de remediere.

În ceea ce priveşte problema buteliilor de oxigen, compania a declarat că, în 2017, a „identificat unele butelii de oxigen primite de la furnizor care nu funcţionau corect”, dar a negat că vreuna dintre ele a fost montată efectiv pe aeronave.

După ce s-a pensionat, Barnett s-a angajat într-o acţiune în justiţie de lungă durată împotriva companiei. El a acuzat-o că i-a denigrat caracterul şi i-a împiedicat cariera din cauza problemelor pe care le-a semnalat – acuzaţii respinse de Boeing.

 
 

Urmărește-ne pe Google News