Pacquiao este senator și unul dintre susținătorii cei mai fermi ai președintelui Duterte, care a început o campanie brutală împotriva infracțiunilor asociate cu consumul de droguri.
Pacquiao a propus pedepsirea prim împușcare a traficanților de droguri. De altfel, în ultimele șapte săptămâni, au fost depuse 21 de proiecte de lege în Parlamentul filipinez prin care se propune reintroducerea pedepsei cu moartea pentru diverse infracțiuni, de la trafic de droguri și jaf la răpire, viol sau crimă.
Valul de susținere pentru pedeapsa capitală survine în contextul în care de mai mulți ani a fost inițiată, de către președintele Rodrigo Duterte, o campanie dură împotriva traficului de droguri, organizațiile internațională acuzând chiar faptul că autoritățile comit deliberat crime împotriva celor suspectați, astfel că bilanțul morților a ajuns la câteva mii.
Pacquiao crede că oficializarea pedepsei cu moartea îi va descuraja pe capii cartelurilor drogurilor. ”Avem nevoie de ea. În Asia, suntem printre puținele țări fără pedeapsa cu moartea, astfel că mulți traficanți de droguri au venit aici. Este alarmant”, a spus Pacquiao.
În pofida statului de erou național a lui Pacquaio și a susținerii masive a politicilor lui Duterte, filipinezii sunt mai reținuți când vine vorba de pedeapsa capitală. Un sondaj realizat în urmă cu 11 luni a arătat că mai puțin de o treime dintre ei doresc introducerea pedepsei cu moartea.
Scaunul electric a fost utilizat pentru execuții din 1950 până în 1987, când a fost abolită pedeapsa capitală. Sase ani mai târziu a foist reintrodusă, dar metoda s-a schimbat – injecția letală. În 2006, pedeapsa cu moartea a fost iarăși abolită, într-un moment în care 1230 de oameni își așteptau execuția.