Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost depus de PSD la începutul lunii iunie. Comisia de Statut nu a luat însă în discuție proiectele identice, depuse în 2022, de USR și Forța Dreptei.

„Este evident un abuz politic sub oblăduirea lui Marcel Ciolacu. Proiectul este copiat la virgulă de cei de la PSD”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler. El a precizat că eliminarea pensiilor speciale este necesară și va fi votată de USR.

Asociația foștilor parlamentari amenință cu Curtea Constituțională

Eugen Nicolicea s-a prezentat la comisie în calitate de președinte al Asociației foștilor parlamentari. Libertatea a dezvăluit că, luni, a încercat să-l convingă și pe președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, să nu susțină proiectul.

Coaliția de guvernare a decis însă că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie votată la începutul săptămânii viitoare.

Decizia a fost vehement criticată de Nicolicea. Fostul deputat PSD a precizat că Asociația pe care o conduce va ataca la Curtea Constituțională proiectul care va trece de Parlament.

Pensiile parlamentarilor sunt o formă de protecție economică, să fim feriți de tentații de corupție și presiuni economice. Când încercați să se elimine această măsură de protecție, loviți în cei săraci.

Eugen Nicolicea, președinte al Asociației foștilor parlamentari:

Singurul partid care s-a abținut la vot a fost AUR.

Pensie specială de 10.950 de lei

După șapte mandate de parlamentar, Eugen Nicolicea încasează o pensie specială de 10.950 de lei lunar. Orice fost parlamentar care a ajuns la vârsta de pensionare încasează o pensie egală cu indemnizația unui ales în funcție.

Fostul deputat social-democrat nu este mulțumit de suma primită.

„Din șapte mandate mi s-au luat în calcul doar trei mandate, patru mandate parcă am fost pe stradă. După trei mandate a mai intervenit o limitare, că nu pot să depășesc salariul deputatului în funcție. În prezent, am o pensie de 10.950 de lei”, a declarat Nicolicea.

Teama de judecătorii de la CCR

Cristian Seidler l-a caracterizat pe Nicolicea drept „exponentul atacului la democrație” și al acelei părți din România care consideră că „unii sunt mai speciali decât alții”.

„Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt niște privilegii. Suntem absolut siguri, uitându-ne la majoritatea din Curtea Constituțională, în care cinci din nouă judecători sunt astăzi beneficiari de pensie specială, iar alți trei sunt eligibili pentru pensii speciale, că se vor găsi o mulțime de chichițe, fără acoperire în Constituție, pentru ca eliminarea pensiilor parlamentarilor să fie declarate neconstituționale”, a susținut deputatul USR.

Președintele Comisiei pentru Statut, Eugen Bejinariu (PSD), a spus că decizia politică este pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, iar dacă CCR va declara legea neconstituțională, se poate ajunge la impozitarea acestor pensii.

Eugen Nicolicea a precizat că deși inițiativa vorbește de 480 de foști parlamentari care încasează pensie specială, numărul real ar fi de 700.

 
 

Urmărește-ne pe Google News