Igor Babușkin, guvernatorul regiunii Astrahan, sudul Rusiei, a semnat joi, 12 septembrie, un decret prin care îl desemnează pe Andrei Derkaci să reprezinte regiunea ca senator în Camera Superioară (Rada de Stat) a parlamentului rus.

Derkaci, care a fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei peste 20 de ani, unde a reprezentat în cea mai mare parte partidele proruse interzise, ​​a fugit în Rusia, după începerea invaziei pe scară largă, în februarie 2022.

Mai târziu în acel an, Serviciul de Securitate ucrainean a informat că a descoperit „o rețea de agenți ruși” care era condusă de Derkaci, pe care l-a acuzat că lucrează „la ordinele Kremlinului din 2016” pentru a crea „structuri private de securitate care să fie folosite de Rusia pentru o preluare rapidă a țării”.

În 2023, Derkach a fost deposedat de cetățenia ucraineană și acuzat de trădare și îmbogățire ilegală, după ce ar fi primit peste 500.000 de euro de la agențiile de informații ruse pentru „activități subversive” între 2019 și 2022.

Desemnat „agent rus” și sancționat de SUA în 2020 pentru rolul său într-o campanie a Kremlinului de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA din acel an, Trezoreria americană l-a acuzat pe Derkaci că a încercat să „semene discordie între partidele politice și să producă diviziuni interne și influențarea alegătorilor”.

Agenția de stat rusă TASS a scris, în iulie, că Derkaci locuiește în Astrahan și i s-a acordat cetățenia rusă.

Derkach este fiul fostului șef al Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Leonid Derkaci.

  • Fiecare dintre regiunile Rusiei este reprezentată în Consiliul Federației de doi senatori, dintre care unul este numit direct de guvernatorul federal și altul care este ales de parlamentul regional.

Urmărește-ne pe Google News