Curtea de Apel Bacău a menținut condamnarea din primă instanță, de la Tribunalul Bacău, de la sfârșitul anului trecut, pe care Morenciu o contestase, însă apelul acestuia a fost respins. Astfel, acesta va avea de executat o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită.
De asemenea, instanţa a decis confiscarea a 82.000 de euro, bani depistaţi la percheziţii. Alţi 13 inculpaţi, care au dat mită, au primit sentinţe cu suspendarea executării pedepsei.
Dan Dorin Morenciu, fost manager interimar al Serviciului de Ambulanță Neamț, a fost arestat preventiv în mai 2022, după ce a fost prins în flagrant delict cu o borsetă plină cu bani. În urma perchezițiilor, procurorii DNA aveau să găsească în mașină și acasă la Morenciu 82.000 de euro. Banii erau primiți de la cei care doreau să ocupe un post de asistent medical sau de ambulanțier în cadrul SAJ Neamț.
Direcţia Naţională Anticorupţie a finalizat ancheta spre sfârșitul anului 2022. Potrivit anchetatorilor, directorul Dan Morenciu ar fi cerut mită 125.000 de euro, pentru angajări la Serviciul de Ambulanță Neamț, fiind acuzat de 22 de fapte de luare de mită.
Potrivit DNA, Morenciu i-ar fi amenințat în mod direct pe cei care voiau să ocupe posturile că nu vor promova concursul oricât de pregătiți ar fi fost. Tariful stabilit de manager a fost de 10.000 de euro pentru un post de asistent medical și 5.000 de euro pentru unul de șofer de ambulanță.
„Inculpatul Morenciu Dan Dorin, direct sau prin intermediul subalternilor săi, Andronache Gladior (lider de sindicat – n.red.), Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa (asistente şefe – n.red.) ar fi pretins de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 euro (în total 125.000 euro) şi ar fi primit 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concurs”, arăta DNA.
Totuși, asistenta-șefă de la Târgu Neamț le-a declarat procurorilor că i s-a părut prea mare suma cerută ca mită, știind că mulți dintre angajații temporar aveau o situație materială precară. Astfel, aceasta a stabilit ca tarif „rezonabil” suma de 6.000 de euro, din care 5.000 de euro mergea la manager, iar 1.000 de euro îi rămâneau ei.
În timpul cercetărilor, procurorii au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, pentru dare şi luare de mită în cazul a 13 inculpaţi. Pentru că au admis comiterea faptelor penale, ei au beneficiat de o diminuare a pedepselor, care au fost cu suspendare.
Citiți și:
- 6.000 de euro ca să fii asistent medical în Neamț. Cum a motivat managerul de la Ambulanță șpaga pe care o ținea în trei borsete: „Era o tradiție”
- Fostul manager al Ambulanţei Neamţ, trimis în judecată de DNA. Câţi bani cerea pentru posturile scoase la concurs
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Adysp • 17.06.2024, 18:40
Aceste pedepse foarte mici incurajeaza si mai mult coruptia.la cate sute de mii de euro a luat,pt el e nimica toata sa faca maxim 2 ani de puscarie.pt buna purtare i se reduce cam la jumate pedeapsa
Mitica_Cornel • 17.06.2024, 16:55
K476 • 17.06.2024, 15:49
Cum facem sa nu mai doresca nimeni sa dea mita pt un post la stat?
Simplu: salariu mai mic la stat decat la privat, si program de lucru normal de 8 ore. Atata timp cat leafa la stat este mult mai mare decat la privat (chestie complet nesustenabila dpdv bugetar), spaga de la angajarile bugetarilor va fi nelipsita.