UPDATE 17:43: ”Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent”, se arată în comunicatul transmis de Episcopia Hușilor.

De asemenea, reprezentanții episcopiei au mai spus că așteaptă finalul procesului, iar după o hotărâre finală ” forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun”.

Reacția reprezentanților episcopiei vine după ce Corneliu Onilă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.


Corneliu Onilă şi Sebastian Jitaru au fost arestaţi preventiv vineri după-amiază pentru 30 de zile. Ei sunt acuzaţi că au profitat de statutul şi autoritatea pe care o aveau în faţa elevilor de la seminar şi, ani la rând, şi-au ales victime printre aceştia pentru a întreţine relaţii sexuale.

Astfel, fostul episcop de Huşi este cercetat
pentru agresiune sexuală continuată, victimă fiind un minor, au anunțat
procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Corneliu Onilă este
cercetat şi pentru viol, iar Sebastian Jitaru e cercetat pentru trei infracţiuni
de viol.

În vara anului trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au cerut redeschiderea dosarului acestuia, după ce o investigație „Să fie lumină” a scos la iveală că cel puțin o probă video care demonstrează abuzurile sexuale nu a ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Probele video au fost ridicate de DNA Iași în dosarul de șantaj în care victimă a fost fostul episcop, însă după ce șantajiștii au fost condamnați, înregistrările au fost puse la fișet, în loc să fie trimise la Parchetul Curții de Apel Iași, unde puteau fi folosite ca probă în dosarul în care acesta era cercetat pentru act sexual cu un minor.

Episoadele investigației Să fie Lumină au fost publicate și în Libertatea:

Urmărește-ne pe Google News