Czarnecki, care este cercetat și într-un dosar de decontări fictive legate de deplasările lui la și de la Bruxelles, inclusiv cu mopedul și un tractor cu remorcă, este suspect într-un amplu dosar de corupție.

Fostul deputat a fost luat pe sus din aeroport, după ce se întorcea de la Tirana, unde s-a întâlnit cu fostul președinte și premier albanez Sali Berisha, și dus la Parchetului Districtual din Katowice.

Acțiunea CBA și a filialei din Katowice a Procuraturii Naționale vizează Collegium Humanum, o universitatea privată înființată în 2018 la Varșovia care oferea cursuri rapide ce permiteau obținerea unei diplome MBA.

Procuratura îi acuză pe Czarnecki că au încheiat un „acord informal de corupție” cu fondatorul Collegium Humanum. Soția lui urma să primească un doctorat și să fie angajată la această universitate, iar în schimb, politicianul s-a angajat să facă lobby la autorițățile din Uzbekistan pentru a fi de acord cu crearea unei filiale la Tașkent.

Procurorul a stabilit administrarea obligatorie pentru această universitate și pentru alte entități aferente acesteia și rectorului acesteia. Au fost asigurate fonduri de 300.000 de euro pentru Czarnecki, în vederea restituirii beneficiilor pe care le-ar fi obținut în urma acestei infracțiuni.

În acest caz, ofițerii CBA îl reținuseră anterior pe rectorul Universității de Științe Sociale și Economice din Gdańsk, rectorul și fondatorul Academiei de Științe Aplicate din Wrocław și un profesor al Universității Jagiellonian din Toruń, acuzați de luare de mită de 630.000 de zloți, aproximativ 145.000 de euro.

„Teatru politic. Autoritățile fac aceste jocuri pentru că, pur și simplu, nu pot face altceva”, le-a spus Czarnecki jurnaliștilor în timp ce era condus din clădirea Parchetului.

Czarnecki nu a obținut un mandat de europarlamentar la alegerile din iunie și nu mai are imunitate.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News