Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul București.
Adrian Severin a cerut la Judecătoria Sectorului 5 eliberarea condiționată după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani primită pentru fapte de trafic de influență, săvârșite în calitatea sa de trimis al României la Bruxelles față de jurnaliști străini ce documentau un material cu camera ascunsă.
Avocata lui Severin a declarat, după terminarea ședinței de judecată, că fostul europarlamentar este așteptat de studenți la facultate, el fiind și profesor. Despre munca prestată în penitenciar avocata a dezvăluit că Adrian Severin a predat cursuri de „analfabetizare” și de învățare a limbii române. Termenul corect la care se referea apărătoarea era „cursuri de alfabetizare”, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române.
„A ajutat constant deţinuţii care nu cunoșteau limba română și nu se puteau încadra în mediul penitenciar să se adapteze mult mai ușor”, a spus avocata, care a ținut să precizeze că Severin a contribuit la „Revista enciclopedică”, ce va fi publicată în acest an.
Adrian Severin a fost condamnat definitiv, pe 16 noiembrie 2016, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă. Severin a fost găsit vinovat de acceptarea promisiunii a doi jurnaliști de la ”Sunday Times” de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari – Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat „să-şi vândă serviciile” unor jurnalişti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.