UPDATE: Fostul europarlamentar Adrian Severin poate fi eliberat condiționat, a decis, luni, Judecătoria Sectorului 5. Hotărârea Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă și poate fi contestată la Tribunalul București.
Judecătoria Sectorului 5 a luat, luni, în discuție cererea fostului demnitar și a rămas în pronunțare după ce avocata acestuia a prezentat pe larg motivele pentru care judecătorul ar trebui să dispună eliberarea condiționată a clientului său.
Astfel avocata lui Severin a declarat, după terminarea ședinței de judecată, că fostul europarlamentar este așteptat de studenți la facultate, el fiind și profesor.
Profesor de „analfabetizare”
Despre munca prestată în penitenciar, avocata a dezvăluit că Adrian Severin a predat cursuri de „analfabetizare” și de învățare a limbii române. Termenul corect la care se referea apărătoarea era „cursuri de alfabetizare”, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române.
„A ajutat constant deţinuţii care nu cunoșteau limba română și nu se puteau încadra în mediul penitenciar să se adapteze mult mai ușor”, a spus avocata care a ținut să precizeze că Severin a contribuit la „Revista enciclopedică”, ce va fi publicată în acest an.
Despre aportul fostului demnitar avocata a spus că cel pe care îl apără a lucrat la „redactarea și revizuirea” revistei.
Severin în fața judecătorului
Întrebat de judecător ce va face dacă va fi lăsat în libertate, fostul europarlamentar a spus că primul drum va fi la medicul său, pentru reluarea unei terapii.
„Din păcate, mă duc la medicul curant să reiau terapia care a trebuit sa fie întreruptă. Medicul mi-a spus că mă poate ajuta”, s-a văitat Adrian Severin.
A doua vizită, spune Severin, va fi în legătură cu mediul academic, în speranța de a relua activitățile didactice.
„Vreau să vă spun că al doilea lucru va fi să iau legătura cu colegii de facultate, să îmi reiau activitatea didactică. Personal, nu intenționez să storc lacrimi și să cer clemență în virtutea unei sănătăți afectate. Ce trebuie reținut este ocazia de a arăta că justiția română nu reinstaurează de facto pedeapsa cu moartea. La Rahova și nu numai acolo se moare pe capete”, a spus pe un ton grav fostul europarlamentar.
Severin a amintit că cererea sa vine pe fondul aprobării comisiei de liberări condiționate de la nivelul penitenciarului și că a muncit în perioada executării pedepsei.
„Am încercat să execut pedeapsa cu demnitatea necesară. Am muncit în perioada asta, nu cu zile câștig, am scris lucrări fără să pretind zile. Am cerut să rămân în regim închis tocmai pentru a duce la bun sfârșit toate programele în care eram implicat, unul să îi învăț română pe deținuții străini. Cred că această pedeapsa și-a atins obiectivele, indiferent care au fost ele”, a încheiat Severin pledoaria personală.
Lobby penal
Adrian Severin a fost condamnat definitiv, pe 16 noiembrie 2016, la patru ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de luare de mită şi trafic de influenţă.
Adrian Severin a fost găsit vinovat de acceptarea promisiunii a doi jurnaliști de la ”Sunday Times” de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.
La momentul investigaţiei jurnalistice, trei europarlamentari – Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler şi fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser – ar fi acceptat „să-şi vândă serviciile” unor jurnalişti ai ziarului „The Sunday Times”, care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby.
Citește și:
REPORTAJ / ”Montana” atacă Cercul Polar! Locomotivele de la Craiova vor călători în Suedia, la -40 de grade Celsius (FOTO)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro