Potrivit agenţiei publice belaruse de presă Belta, Stepan Putilo şi Ian Rudik, alţi doi acuzaţi aflați în exil, în străinătate, au fost condamnaţi în acest dosar, în contumacie, la 20 şi respectiv 19 ani de închisoare. Ei erau vizaţi mai multe capete de acuzare, inclusiv îndemnuri publice la „preluarea puterii”, acte teroriste şi insultarea președintelui Aleksandr Lukaşenko.

Parchetul ceruse ca Stepan Putilo să fie condamnat la 20 de ani de închisoare, Ian Rudik – la 19 ani, iar Roman Protasevici – la 10 ani de închisoare.

Roman Protasevich zbura de la Atena la Vilnius pe 23 mai 2021, când controlul aerian din Belarus i-a comunicat pilotului Ryanair că avionul se confruntă cu o amenințare teroristă și l-a obligat să aterizeze la Minsk. Alerta teroristă a fost însă una falsă, folosită cu scopul de a deturna zborul. Protasevici și partenera sa, Sofia Sapega, au fost scoși din avion și arestați.

Anul trecut, Sofia Sapega, cetăţean rus, a fost condamnată de un tribunal din Belarus la şase ani de închisoare pentru incitare la ură socială. „Îmi pare rău pentru Sofia și familia ei. Nimeni nu ar trebui să sufere din cauza dictaturii”, a scris la acea vreme liderul opoziției, Svetlana Țihanovskaia, pe Twitter.

Cei trei tineri din acest dosar sunt fondatori sau au lucrat la publicaţia de opoziţie Nexta. Aceasta a jucat un rol-cheie în mobilizarea contestării realegerii președintelui Aleksandr Lukaşenko în august 2020, prin publicarea masivă de apeluri la manifestaţii. Din această cauză, Nexta a fost catalogată drept „organism terorist” de justiţia belarusă. Conform The Moscow Times, Protasevici a pledat vinovat în luna februarie.

Roman Protasevici, care va împlini 28 de ani pe 5 mai, a fost redactor-șef la Nexta, unul dintre cele mai populare canale de pe rețeaua de socializare Telegram, care se opune liderului autoritar din Belarus.

Urmărește-ne pe Google News