Fostul lider catalan Carles Puigdemont s-a predat poliției belgiene, anunță televiziunea de stat a Belgiei. El era vizat de un mandat european de arestare, după ce a plecat din Spania, la scurt timp după ce a anunțat independența Cataloniei, determinând Madridul să suspende autonomia regiunii.
Carles Puigdemont a mers însoțit de un avocat la o secție de poliție din Bruxelles. Nu doar fostul lider catalan s-a predat, ci și ceilalți patru miniștri care se aflau alături de el în capitala Belgiei. Totodată, un procuror belgian a anunțat că se va lua, luni, o decizie în ceea ce privește executarea mandatului european de arestare.
Foștii oficiali catalani se aflau de luni în Belgia, unde Puigdemont a susținut o conferință de presă din Bruxelles. El a anunțat că nu va cere azil politic în Belgia, așa cum se speculase anterior.
Când se va întoarce în Spania, Carles Puigdemont ar putea avea parte de aceeași soartă ca ceilalți opt foști miniștri catalani, care au fost arestați sub acuzațiile de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri. Extrădarea sa ar putea dura cel puțin șase săptămâni, după legea belgiană.
La sfârșitul lunii octombrie, Madridul a preluat controlul direct asupra Cataloniei prin activarea Articolului 155, urmând ca pe 21 decembrie să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate în această regiune. Decizia a venit la scurt timp după ce parlamentul de la Barcelona a votat o rezoluție prin care regiunea își declară independența.
Ulterior, procurorul general al Spaniei a cerut inculparea lui Puigdemont și a foștilor membri ai cabinetului său pentru rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri.
Jose Manuel Maza a afirmat că liderii guvernului regional al Cataloniei „au creat o criză instituțională care a culminat cu o declarație unilaterală de independență și o nesocotire totală a Constituției noastre”.

Citește și: Atunci și acum: Cum s-a transformat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, de la începutul carierei. FOTOGRAFII INEDITE


 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News