Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko s-a întors luni la Kiev, în ciuda riscului de a fi arestat sub acuzația de trădare, o problemă suplimentară care se adaugă tensiunilor deja existente în țara care se pregătește de un posibil conflict cu Rusia.

Poroșenko a sosit la aeroport, unde a fost așteptat de mii de suporteri, și a declarat că oficialii de la graniță au refuzat inițial să îi permită intrarea în țară, apoi i-au confiscat pașaportul.

Fostul președinte urma să se prezinte în fața unei instanțe luni, în condițiile în care este acuzat de înaltă trădare și susținerea terorismului. Potrivit procurorilor ucraineni, Poroşenko a fost implicat în finanţarea separatiştilor susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei în 2014-2015. El respinge acuzaţiile.

Însă mai mulți analiști au sugerat că actualul președinte, Vladimir Zelenski, ar folosi tensiunile deja existente în țară pentru a-și regla conturile cu principalul său oponent politic.

„Poate crede că cu forțele aflate la graniță, ucrainenii nu vor protesta” la arestarea liderului opoziției, a declarat Vladimir Iermolenko, redactor-șef al ziarului Ukraine World, cu referire la posibilele intenții ale lui Zelenski. Ar fi o mișcare riscantă, a adăugat acesta, citat de New York Times.

„Cu situația de la graniță, când toată lumea strigă că va fi război, este foarte ciudat. Pare chiar ridicol”, a mai spus Iermolenko.

Sondajele de opinie au arătat în mod constant că Zelenski și Poroșenko sunt cei mai populari politicieni din Ucraina.

Poroșenko are o bază de susținători printre naționaliștii ucraineni, în special cei din vestul țării, care doresc legături mai strânse cu Europa, și l-a criticat repetat pe Zelenski pentru faptul că a vrut să facă compromisuri în negocierile de pace cu Rusia.

Fostul președinte a părăsit țara luna trecută, spunând că are programate mai multe întâlniri în Europa. Procurorii l-au acuzat atunci că încearcă să evite audierea la tribunal.

Consilierii lui Zelenski au spus și ei că acuzațiile la adresa lui Poroșenko sunt justificate și că instanța este cea care a decis acțiunile împotriva lui Poroșenko, inclusiv înghețarea proprietăților acestuia, și calendarul audierilor.

Poroșenko și-a încheiat mandatul în 2019, după alegerile pierdute în fața lui Zelenski, un fost actor de comedie, care s-a prezentat ca un om antisistem, ce intră în politică pentru a combate corupția. În prezent, popularitatea lui Zelenski a scăzut substanțial.

Într-un interviu acordat înainte de întoarcerea în Ucraina, Poroșenko a declarat că arestarea sa l-ar ajuta pe Zelenski să scape de un rival, dar că instabilitatea politică ar fi în avantajul lui Vladimir Putin.

De ce este acuzat Poroșenko

Poroșenko a fost pus sub anchetă oficială în decembrie anul trecut. Potrivit oficialilor, acuzaţiile împotriva lui Poroşenko sunt legate de altele similare vizându-l pe parlamentarul pro-rus Viktor Medvedciuk, în arest la domiciliu de aproximativ şase luni, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Medvedciuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime în parlament, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că liderul de la Moscova este naşul fiicei sale.

Biroul de stat pentru investigaţii al Ucrainei a declarat într-un comunicat că Poroşenko este suspectat de „facilitarea activităţilor” unor organizaţii teroriste într-o conspiraţie cu un grup nenumit de persoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.

În octombrie, oamenii legii l-au acuzat pe Medvedciuk de înţelegere cu oficiali în timpul administraţiei lui Poroşenko pentru a cumpăra cărbune din mine din zonele deţinute de separatişti în 2014-2015 ca mod de finanţare a separatiştilor.

În octombrie, partidul lui Poroşenko a numit aceste acuzaţii o „perdea de fum” pentru a distrage atenţia de la propriile nelegiuiri ale guvernului.

Ucraina s-a confruntat cu o lipsă acută de combustibil după ce separatiştii au pus mâna pe teritoriul unde se află minele de cărbune. Procurorii l-au acuzat pe Medvedciuk că s-a înţeles cu oficiali ai statului pentru a bloca achiziţiile de cărbune de pe piaţa internaţională.

 
 

Urmărește-ne pe Google News