Libertatea a vorbit cu Anca Apăvaloaie, directorul executiv al AJOFM Botoșani, care a confirmat că de pe 7 septembrie Iulian Angel Călin a făcut solicitarea ca suspendarea să se ridice și să revină la muncă.
Până la publicarea materialului, fostul manager al Spitalului Județean „Mavromati” nu a răspuns la solicitările publicației noastre pentru un punct de vedere.
Eliberat din funcție după doar o lună
Consiliul Județean Botoșani a luat decizia eliberării din funcție a managerului Spitalului Județean „Mavromati” pe 23 august, la doar o lună după ce l-au numit pe acesta în funcție, deși nu avea nicio legătură cu domeniul, după cum a semnalat G4Media.
Acesta a fost lăcătuș mecanic, apoi a făcut un curs de contabilitate și a terminat facultatea de management la 41 de ani, notează publicația citată. Angel Iulian Călin a fost secretar de stat din partea PSD în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului până la instalarea Cabinetului Ciolacu. În trecut, el a mai fost viceprimar PSD al orașului Săveni și director executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani.
Din 1998 este încadrat la AJOFM Botoșani pe postul de consilier superior, iar din 2018 ocupă funcția de director executiv adjunct.
„Nu voi avea niciun grad de toleranță asupra celor vinovați”
Cu o zi înainte de a fi demis, Iulian Angel Călin a declarat pentru presa locală că își dorește să „descopere adevărul” și să îi sancționeze pe cei vinovați.
„Nu voi căuta să dau sub preș cele întâmplate, nu voi face și nu voi avea niciun grad de toleranță asupra celor vinovați. Cu riscul de a deranja sau poate de a scoate din starea de confort pe cei care până acum au avut-o. Încă o dată: regretăm situația creată, ne exprimăm regretul și compasiunea pentru familia îndurerată și asigurăm cetățenii județului Botoșani că asemenea lucruri încercăm să fie evitate”, a spus acesta pentru botoșaninews.ro.
Proteste pentru Alexandra
Alexandra Ivanov, gravidă și mamă a trei copii, a murit vineri, 18 august 2023, la Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean din Botoșani. În mesajele trimise în noaptea de dinaintea decesului, ea s-a plâns familiei că niciun medic nu îi răspunde la mesaje, în ciuda unor dureri crunte.
Monitorul de Botoșani a publicat pasaje din raportul DSP, după un control efectuat la maternitate, care a arătat că timp de șapte ore, în ciuda faptului că reclama dureri foarte mari, tânăra nu a beneficiat de nicio manevră de îngrijire medicală.
Moartea Alexandrei a scos botoșănenii în stradă, aceștia protestând mai multe zile atât în fața spitalului, cât și în diferite marșuri prin oraș. Oamenii cereau ajutor de la toți românii din țară, să protesteze alături de ei, și povesteau în stradă povești similare cu cea a Alexandrei, care s-au petrecut în spital cu medici care profesează și astăzi.