„Nu mă pot pronunța asupra felului în care evaluează și apreciază lucrurile judecătorii CCR, dar ca profesor cu experiență de mulți ani în învățământ pot spune că dacă acestea sunt normele juridice în vigoare și asta este interpretarea, atunci ceva nu este în ordine”, a declarat pentru Libertatea Mircea Dumitru, fost ministru al educației în Guvernul Cioloș și actual vicepreședinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), instituția care poate da verdictul de plagiat.

În momentul în care ai obținut prin fraudă un titlu ar trebui să existe, totuși, o modalitate ca o astfel de atitudine să fie pedepsită.

Mircea Dumitru, profesor universitar: 

Ce rost mai are să fii corect?

Potrivit unor specialiști în domeniul educației consultați de G4Media, un titlu de doctor mai poate fi anulat doar printr-o decizie definitivă a justiției și doar dacă instanța este sesizată în cel mult un an de la emiterea titlului.

„Când cineva a obținut într-un mod nepermis, ilegal, prin fraudă un titlu sau un avantaj pe baza unei diplome ar trebui să existe o măsură reparatorie”, este de părere Dumitru. 

Profesorul universitar a explicat pentru Libertatea și care va fi efectul pe care decizia judecătorilor CCR privind plagiatele îl va avea asupra mediului academic. 

„Dacă nu se iau măsuri prompte, nu mai există niciun fel de temei moral pentru a le cere studenților să fie corecți când fac o teză, câtă vreme alții își pot obține diploma printr-o fraudă și, ulterior, au exact aceleași avantaje pe care le are cineva care a muncit cu adevărat”.

„Sfârșitul integrității academice în România”

Cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a României a declarat miercuri, 8 iunie, neconstituțional un articol din Legea educației naționale prin care Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, poate retrage un titlu de doctor. Curtea a decis că acest articol este constituțional doar dacă „titlul de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit zeci de plagiate în ultimii ani, a catalogat decizia CCR „sfârșitul integrității academice în România”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News