Petrescu susține că în argumentația sa că, în 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, sărăcia a scăzut doar un 1,1 puncte procentuale, de la 24,6% din totalul populației, la 23,5%.
Inclusiv Libertatea a scris despre acest lucru.
Acest ”dividend pentru România” este echivalentul unui venit minim garantat lunar, acordat oricui.
”De ce nu ar acorda statul 1500 de lei netaxabili fiecărui adult român care trăieşte în România? Un dividend pentru fiecare român. Pare o nebunie, nu? Nu este o idee nouă. În America, atât democraţi şi republicani au venit cu idei similare. Democratul Andrew Yang, candidat la funcţia de preşedinte al SUA, propune 1000 de dolari pentru fiecare american, o sumă pe care o numeşte «dividend de libertate», adică să ai libertatea să faci ce doreşti şi să nu te preocupe nevoile zilnice. Richard Nixon, un preşedinte republican de această dată, propunea în 1962 un venit anual garantat pentru familii cu copii de 1.600 dolari, adică 10.000 dolari în moneda actuală. Un membru democrat al Camerei Reprezentanţilor, Rashida Tlaib a propus în iunie anul trecut un program BOOST, care ar acorda 3.000 de dolari americanilor care câştigă mai puţin de 50.000 de dolari pe an”
Ioana Petrescu a scris într-un articol postat pe Adevărul.ro:
Aceasta spune că a ajuns la suma de 1.500 de lei după ce a făcut o serie de calcule. Mai exact, 2.684 lei este valoarea coşului minim de consum care asigură un trai decent pentru o persoană care trăieşte singură, potrivit unui studiu realizat de Syndex şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Salariul minim net este 1.346 lei, astfel că, dacă ar primi 1.500 de lei, o persoană care lucrează cu normă întreagă poate depăși 2.800 de lei, mai arată aceasta în articol.
Critici acide online
Criticii acuză măsura pe internet.
Cristi Tudorescu, cofondator Business Insights și Investors Club, spune că dacă s-ar acorda lunar acești bani atunci impactul ar fi de 90 de miliarde de lei.
Suma este extrem de mare și trebuie plătită în contextul în care există dubii România nu reușește să achite pensiile majorate cu 40% începând cu luna septembrie a acestui an.
Iar dacă ar fi anual, atunci acest lucru înseamna 120 de lei pe lună, ceea ce înseamnă foarte puțin.
”O minune de articol… și când te gândești că ea ne-a fost ministru de Finanțe… De unde le scot ăștia frate, cu pomenile lor care rezolvă toată treaba? Să dea statul 1.500 RON pentru fiecare român și s-a rezolvat cu sărăcia. Că de-aia e stat! Să dea!
Din articol nu e clar dacă 1.500 RON/lună sau 1.500 RON/an…
Dacă e pe lună: 1.500 x 5 mil salariați x 12 luni = 90 mld RON de la buget. Adică nu știm pe unde scoatem cămașa cu +60 mld RON la pensii la anul și vin idei de încă +90 mld RON de la buget? Iar dacă autoarea s-o fi gândit pentru fiecare adult (salariat, pensionar, șomer… practic oricine peste 18 ani), suma e triplă atunci…
Sau poate o fi 1.500 RON/an? Păi cu 120 RON/lună în plus ce se rezolvă?
Mai ușor cu soluțiile minune…”
Cristi Tudorescu a scris pe Facebook:
Aceasta a mai spus că la nivel internațional se vehiculează ideea unui venit minim garantat, ”dar lucrurile sunt mult mai complexe și nici nu se știe dacă e bine să existe acel venit minim – treaba e discutabilă”.
”MTO” și ”usturoi”
Ioana Petrescu a mai fost criticată anterior după episodul ”MTO”, când a fost împreună cu premierul de la acea vreme, Victor Ponta, la președintele Traian Băsescu și nu s-au înțeles cu privire la scăderea deficitului.
De asemenea, a fost criticată după un editorial în Ziarul Financiar în care povestea că a cumpărat usturoi de la bătrână, dar în care spunea că toți contribuabilii ar trebui să își plătească impozitele.