Un apel semnat de fostul ministru rus de Externe Igor Ivanov îndeamnă părțile implicate în războiul din Ucraina să susțină o încetare a focului și să pună capăt pierderilor „nejustificate” de vieți civile.

Dincolo de Ivanov, declarație a fost semnată de un grup de personalități din domeniul politicii externe, precum Wolfgang Ischinger, fostul președinte al Conferinței de Securitate de la Munchen, Sam Nunn, fost senator american și co-președinte al Inițiativei privind amenințarea nucleară, și Desmond Browne, fostul ministru britanic al apărării.

Apelul semnat de Ivanov, în prezent președinte al Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale, poate fi un semn că unii dintre cei care fac parte din establishment-ul politicii externe rusești consideră că urmărirea unei soluții pur militare în Ucraina este o greșeală strategică, crede The Guardian.

Ivanov a fost numit ministru de externe în timpul fostului președinte Boris Elțîn în 1998 și a demisionat în 2004, la patru ani de la preluarea președinției de către Vladimir Putin. El și-a păstrat un anume statut în cercurile de politică externă din Rusia.

În calitate de ministru din epoca Elțîn, Ivanov nu face parte din cercul restrâns al lui Putin. Dar poziția sa poate reflecta neliniștea din cadrul zonei marginalizate a ministerului rus de Externe.

Declarația a fost publicată în timp ce negociatorii din Rusia și Ucraina s-au întâlnit luni pentru o nouă rundă de discuții bilaterale. Înaintea discuțiilor, ambele părți au semnalat că sunt mai încrezătoare decât înainte, dar cauza optimismului lor este deocamdată neclară.

În acest moment, Franța, Marea Britanie și SUA rămân sceptice cu privire la faptul că Rusia este dispusă să negocieze un acord pe care liderii ucraineni l-ar considera acceptabil.

În orice caz, și oficialii europeni fac eforturi pentru a intermedia orice negocieri. Cancelarul german, Olaf Scholz, a zburat în Turcia pentru discuții cu Recep Tayyip Erdoğan. Asta în condițiile în care Turcia s-a oferit să acționeze ca mediator și a găzduit discuții între Serghei Lavrov, actualul ministru de externe al Rusiei, și omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba.

Declarația semnată de Ivanov este precaută și evită atribuirea responsabilității pentru război, preferând să se concentreze în schimb pe responsabilitatea statelor nucleare de a elimina riscurile unui conflict nuclear. În declarație se afirmă că conflictul din Ucraina sporește în mod dramatic aceste riscuri.

„Schimbul de focuri de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a fost cea mai recentă reamintire a modului în care o catastrofă nucleară poate ieși rapid la suprafață în „ceața războiului”, spune declarația.

„Liderii Chinei, Franței, Rusiei, Marii Britanii și Statelor Unite au afirmat împreună, în ianuarie, că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată. Primul și cel mai esențial pas spre reducerea riscurilor unui accident, greșeală sau eroare de calcul consecvent este o încetare a focului pentru a pune capăt pierderilor inacceptabile și nejustificate de vieți omenești, inclusiv de civili nevinovați”, insistă apelul.

„Dialogul, diplomația și negocierile sunt singura cale acceptabilă pentru rezolvarea conflictului într-un mod care să reziste în timp. Trebuie să ne întoarcem la diplomație și la dialog pentru a ne asigura că disputele actuale pe probleme esențiale sunt negociate și nu combătute. Salutăm primele încercări ale Rusiei și Ucrainei de a începe astfel de negocieri. Salutăm, de asemenea, eforturile liderilor mondiali care vizează găsirea unei soluții politice”, mai precizează declarația.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News