Politicianul Ioana Mihăilă, expertul Răzvan Cherecheș, ambii din România, Vanya Rangelova, epidemiolog din Bulgaria, și Ramunė Kalėdienė, decanul Facultății de Medicină din Vilnius, sunt printre cei care au încercat să explice de ce țările lor au avut „O vară pierdută”, așa cum își intitulează site-ul Politico.eu articolul despre numărul dureros de morți înregistrat astăzi de câteva țări din estul Europei. 

Mihăilă, fost ministru al sănătății din partea USR în guvernul Cîțu, a spus că „cea mai bună pregătire pentru valul 4 ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”. 

Ioana Mihăilă nu aruncă responsabilitatea pe campanie în sine, notează publicația de la Bruxelles, și recunoaște că nu doar scepticismul oamenilor față de vaccin, ci și semnalele administratorilor țării poartă o responsabilitate.

„Am relaxat prea repede mesajul nostru despre cât de necesar este vaccinul”, a declarat politicianul USR. 

Clasamentul morții este clasamentul neîncrederii

Explicațiile respondenților din celelalte țări aflate în dificultate, Bulgaria, Lituania, Letonia, sunt asemănătoare cu cele din România. Guvernele au abandonat restricțiile și au relaxat tonul prea repede, nu s-au organizat peste vară, iar neîncrederea „a fost principalul vector al oamenilor care nu au dorit să se vaccineze”, după cum a argumentat Vanya Rangelova, epidemiolog la Universitatea de Medicină din Plovdiv, Bulgaria. 

Ziariștii reamintesc că țările care au acum probleme majore, România, Bulgaria, Letonia, sunt exact statele din UE unde populația are cea mai puțină încredere în autorități, citând un studiu Eurofound.

Karlis Racenis, medic din Letonia care lucrează cu pacienții Covid, spune că îi vede pe cei nevaccinați grav afectați și pune neîncrederea lor pe seama faptului că „în felul nostru post-comunist de a înțelege politica, tot timpul ai sentimentul că politicienii mint”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News