Fostul premier Dacian Cioloș a publicat o amplă analiză a fenomenului pe contul său de facebook.

„Din păcate, Guvernul a scăpat complet de sub control – pentru că epidemiile nu răspund la controlul politic – răspândirea pestei porcine africane. Consecințele sunt extrem de grave pentru România, pentru fermierii români, pentru industria zootehnică și cea alimentară locale.

Așa se întâmplă când lași gestionarea unei crize pe mâna unor politruci cocoțați în funcții pe cu totul alte criterii decât cele profesionale. Un întreg sector zootehnic și alimentar în care s-au investit sume importante atât din bugetul național cât și din cel european pentru a deveni competitiv poate fi compromis pe termen lung din incompetență.

Dacă profesioniștii din minister și agenții nu sunt lăsați să-și facă treaba măcar acum, când deja este târziu, consumatorii și instituțiile de pe piața europeană își pot pierde încrederea în produsele agroalimentare românești pentru că va exista suspiciunea că nu suntem în stare să gestionăm crizele și am putea pune în pericol consumatorii europeni”, scrie Cioloș pe Facebook.

Totul a început de la Viorica Dăncilă

„Răspândirea epidemiei la scara actuală era evitabilă dacă se luau câteva măsuri rapide și eficiente:

✓ Dacă prim-ministrul Dăncilă înființa o celulă de criză atunci când a apărut prima suspiciune de pestă porcină în Delta Dunării. De ce premierul Dăncilă? Pentru că are în coordonare directă ANSVSA (instituția nu se află în coordonarea Ministerului Agriculturii pentru că așa crede PSD că o poate controla politic mai eficient) și celelalte instituții care ar fi trebuit implicate de la început în gestionarea crizei.

✓ Dacă cei responsabili ar fi pus în aplicare de îndată măsurile preventive prevăzute în HG 830/2016, unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor, de comunicare cu populația și fermierii etc.

✓ Dacă cineva ar fi luat bunele practici din experiența ANSVSA în 2016 și le-ar fi adaptat la situația de față. Atunci, Moldova a cerut sprijinul României care a trimis specialiști din ANSVSA peste graniță și au ajutat la izolarea focarelor de acolo pentru că altfel era și România în pericol. Am acționat preventiv în iulie 2016, am luat măsuri de urgență ca să preîntâmpinăm pătrunderea bolii pe teritoriul României mai ales din Ucraina și Republica Moldova. ANSVSA a informat oficial despre pericol și procedurile de urmat inclusiv Comisia de Agricultură din Parlament din care făcea parte și domnul Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii”, mai scrie Cioloș.

Președintele ANSVA a plecat în China, în plină criză

„✓ Dacă președintele actual al ANSVSA și-ar fi amânat vizita în China programată chiar în momentul apariției bolii în Deltă pentru a coordona eficient echipele din teren. Când s-a întors din vizita externă a constatat că epidemia “a avut o evoluție agresivă”, chiar “explozivă” fix după 9 iunie, momentul în care a revenit în țară. Din păcate, virusul pestei porcine africane fusese semnalat în Tulcea înainte de plecarea dumnealui în China.

✓ Dacă actualul guvern ar fi implementat procedurile pe care specialiștii din Guvernul pe care l-am condus le-au aplicat în momentul în care a existat un alt pericol la granița României cu Bulgaria, în cazul dermatozei nodulare la bovine, maladie a cărei introducere în România a fost prevenită cu succes. Autoritățile din țara vecină au ucis și îngropat atunci peste 10000 de capete de bovine, efortul financiar al Bulgariei a fost foarte mare la acel moment și, prin măsuri de urgență luate la graniță, inclusiv prin interzicerea intrării de produse lactate din țara vecină, am evitat răspândirea epidemiei și în țara noastră.

✓ Dacă Guvernul României ar fi solicitat la timp DG Agri și DG Sante din cadrul Comisiei europene sumele necesare pentru măsurile de prevenție și eradicare a bolii, precum și sumele pentru despăgubirea fermierilor. Comportamentul fermierilor cărora li se solicită să declare și să sacrifice animale bolnave este direct influențat de informația că există finanțare pentru despăgubirea animalelor sacrificate.

✓ Dacă Guvernul României ar fi solicitat sprijin pentru stocarea cărnii de porc provenită din fermele neafectate din zonele declarate focar, unde se fac sacrificări preventive și unde carnea poate fi consumată dacă i se asigură trasabilitatea, mecanism financiar introdus în perioada în care am fost comisar european.

Acum, după ce Guvernul a realizat că numărul focarelor crește iar răspândirea virusului pare a fi scapătă de sub control, responsabilii politici au trecut la măsuri extreme care vor afecta economic și fermele care puteau fi salvate. De la nepăsare au trecut la modul precipitat și pompieristic pentru a salva aparențele că “se luptă” cu epidemia. În al 12-lea ceas conducerea politică a guvernului ar trebui să lase oamenii competenți din domeniu să se exprime, să-i asculte și să-i dea la o parte pe cei care prin incompetență și superficialitate au adus lucrurile în situația de față”, continuă fostul premier.

Oamenii ascund animalele

„Fermierii sunt furioși, pe bună dreptate, și am primit câteva reacții de la ei pe care le transcriu mai jos:

✍️ Asociația Fermierilor din România spune că “autoritățile nu au respectat prevederile HG nr 830 din 2016 și că au acționat după bunul plac, ineficient, fiecare cum a crezut de cuviință”.

“Președintele ANSVSA și alte persoane cu funcții importante din instituție au plecat în vacanță în China, lăsând autoritatea la voia întâmplării în plină criză a PPA”.

✍️ “Se știa ca boala va intra din Ucraina prin Delta Dunării, și că aici cresc porci semi-sălbatici împreună cu porci ai ai populației și că transmiterea virusului era inevitabilă. Cu toate acestea, când au apărut focarele nu s-au luat măsuri legale ci la întâmplare, s-au sacrificat porcii din vecinătatea focarului și au zis că totul s-a rezolvat.”

✍️ “Au decis să decimeze tot dacă într-o gospodărie este suspiciune de PPA, ceea ce a indus o stare de teamă în rândul populației din mediul rural. Oamenii ascund animalele, sacrifica porcii, totul se derulează în degringoladă în lipsa informațiilor și a proastei comunicări”.

✍️ “În fermele din focar, timp de 6 luni nu se mai poate repopula, angajajații din ferme pleacă, furajele sunt contaminate, fermierii au credite bancare de rambursat etc.”, conchide Dacian Cioloș.


În instituția care trebuia să prevină pesta porcină ”se păzeau șpăgile luate din teritoriu cu pușca de vânătoare!”. Cine-i președintele Geronimo Brănescu


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News