Fostul președinte al CCR a explicat, pentru Mediafax, despre cum ar putea influența președintele procedura de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
„Nu, preşedintele nu este obligat să revoce un procuror. Ce rost ar avea să-l mai întrebi atunci pe preşedinte? Îl pui numai să semneze. Cum adică?! De ce se face toată procedura asta de revocare? Nu dai în fiecare zi un procuror afară. Există o procedură, pentru că ei se bucură de anumită stabilitate în muncă şi nu-i dă afară cum vrei tu! Preşedintele nu poate fi obligat să facă nimic, numai ceea ce îl obligă Constituţia. Ceea ce nu-l obligă Constituţia nu poate fi obligat să facă! În Constituţie nu scrie de revocare, scrie doar denumire: preşedintele numeşte procurori. În textul din legea 303 ce-ar fi trebui să scrie? Că revocarea nu se face? Să înveţe să citească legile! Şi să le citească cu bunăcredinţă. Legile trebuie citite şi interpretate cu bunăcredinţă”, a declarat, pentru sursa citată, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.
Solicitarea înaintată de Tudorel Toader pentru revocarea Laurei Codruța Kovesi este doar primul pas, afirmă fostul președinte al CCR.
„Cale este lungă, pentru că fiind vorba despre revocarea din funcţie a unui şef de parchet, nu e chiar uşor… Nu este chiar o glumă lucrul acesta, nu se întâmplă în fiecare zi (…) Avizul CSM este unul consultativ, după care dosarul ajunge la preşedinţie iar preşedintele, într-un termen pe care el îl consideră rezonabil, trebuie să dea o soluţie. Şi cu asta se încheie. Dacă preşedintele dă un decret de revocare din funcţie, din momentul publicării decretului în Monitorul Oficial, respectivul procuror şef nu mai este şef. Dacă respinge cererea de revocare, rămâne în continuare în funcţie până la expirarea mandatului”, a explicat Augustin Zegrean.
Potrivit sursei citate, explicațiile fostului președinte al CCR vin în contextul discuțiilor referitoare la faptul că legea nu prevede posibilitatea președintelui de a refuza revocarea, iar, astfel, s-ar crea un conflict de natură constituțională în cazul în care s-a lua o astfel de decizie.
Cum poate fi revocată Laura Codruța Kovesi. Care este procedura
Citește și JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 8: Alexandru și Deniz, o poveste de dragoste cu reguli de război – VIDEO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro