Fostul președinte nu a dorit să ofere ajutor federal pentru incendiile de vegetație din California în 2018, a reținut asistența pentru incendiile din Washington în 2020 și a restricționat semnificativ ajutorul de urgență pentru Puerto Rico după uraganul Maria din 2017. Motivul a fost că el considera că aceste regiuni nu l-au susținut suficient, spun Kevin Carroll şi Olivia Troye, foşti funcţionari ai administraţiei Trump.

„Trump nu a vrut absolut deloc să acorde ajutor Californiei sau Puerto Rico, doar din motive de politică partizană, pentru că nu au votat pentru el”, a declarat Kevin Carroll, fost secretar pentru securitate internă.

Critici privind răzbunarea lui Trump în gestionarea ajutoarelor de urgență

El a adăugat că John Kelly, devenit ulterior şeful de cabinet al preşedintelui, a trebuit să „îi sucească braţul lui Trump” pentru a-l determina să elibereze fondurile federale prin intermediul FEMA pentru aceste zone grav afectate.

„Era clar că Trump era complet interesat de sine şi răzbunător faţă de cei despre care credea că nu au votat pentru el. A vrut chiar să retragă marina din Hawaii pentru că nu au votat pentru el. Am fost îngroziţi, aceştia sunt civili americani pe care guvernul este menit să îi ajute. Ideea de a reţine ajutorul este în antiteză totală cu tot ceea ce vrei de la un lider”, a comentat fostul secretar pentru securitate internă.

Trump s-a răzgândit datorită presiunii generate de voturile alegătorilor

Efortul de a depăşi reticenţa lui Trump în a oferi ajutor Californiei a reuşit doar după ce i-au fost arătate sondaje care arătau că în comitatul Orange, grav afectat de incendiile de vegetaţie, există un număr mare de alegători republicani, a spus și Olivia Troye, fost consilier pentru securitate internă la Casa Albă.

„A trebuit să stăm şi să ne gândim la o modalitate prin care el să fie de acord cu acest lucru, deoarece privea totul printr-o lentilă politică”, a declarat Troye.

„Au existat cazuri în care declaraţiile de dezastru stăteau pe biroul său zile întregi, primeam tot timpul apeluri telefonice despre cum să accelerăm lucrurile, uneori a trebuit să-l facem pe (vicepreşedintele) Mike Pence să intervină”, a completat ea.

Îngrijorări legate de revenirea lui Trump la președinție

Carroll şi Troye au susținut că Trump ar putea avea mai multă libertate de a decide când și cum să ofere ajutoare în cazul dezastrelor, dacă va ieși președinte la alegerile din SUA din 5 noiembrie.

„Este îngrijorător să te gândeşti la o viitoare administraţie Trump cu oameni loiali în jurul său, în acest fel de momente care ar trebui să fie nepartizane. Sper că alegătorii sunt foarte atenţi la contrastul dintre conducerea responsabilă demonstrată de Biden şi Harris şi comportamentul periculos al lui Donald Trump”, a spus Troye.

Secretarul de presă al campaniei lui Donald Trump nu a comentat acuzaţiile formulate de Carroll şi Troye, dar s-a referit la eforturile lui Trump de a îmbunătăţi gestionarea incendiilor forestiere şi a repetat afirmaţiile că banii pentru ajutor în caz de dezastru au fost deturnaţi de la Agenția Federală pentru Managementul Dezastrelor către migranţi.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie, candidați fiind Donald Trump și Kamala Harris

Urmărește-ne pe Google News