Cuprins:
Detalii despre condamnare
Sentința inițială prevedea trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare. Pentru ultimul an, Sarkozy va purta o brățară electronică de monitorizare în loc să meargă la închisoare.
Avocatul său, Patrice Spinosi, a declarat că fostul președinte va contesta decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
„Contestația pe care o voi aduce la Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate, din păcate, duce la o condamnare împotriva Franței”, a scris Sarkozy pe rețeaua de socializare X.
„Vreau să afirm din nou că sunt în mod clar nevinovat”, a adăugat acesta.
Contextul cazului
Sarkozy a fost găsit vinovat de încercarea de a mitui un judecător și de trafic de influență în schimbul unor informații confidențiale despre o anchetă privind finanțarea campaniei sale din 2007.
Curtea a stabilit că fostul președinte a conspirat pentru a obține un loc de muncă în Monaco pentru judecătorul Gilbert Azibert, în schimbul unor informații despre o investigație legată de presupuse plăți ilegale de la moștenitoarea LOreal, Liliane Bettencourt.
Sarkozy urmează să fie judecat anul viitor pentru acuzații de corupție și finanțare ilegală legate de presupusa finanțare libiană a campaniei sale prezidențiale din 2007. Dacă va fi găsit vinovat în acest caz, fostul președinte ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.
Precedent în istoria Franței
Sarkozy nu este singurul președinte francez condamnat. Predecesorul său, Jacques Chirac, a fost găsit vinovat de corupție în 2011, la patru ani după ce a părăsit funcția.
Aceste cazuri marchează momente importante în istoria politică recentă a Franței, punând sub semnul întrebării integritatea unor foști lideri ai țării.