„Dreptul demnitarilor români (de a-și dori unire, anexare) se oprește exact acolo unde încep drepturile și libertățile noastre, ale moldovenilor. Interesul nostru național este să păstrăm statalitatea și identitatea moldovenească. Dragi vecini români, suntem prieteni și frați, dar nu săriți gardul că nu e frumos!”, a scris Igor Dodon, pe Facebook.
Fostul președinte moldovean, cu mandat între 23 decembrie 2016 și 24 decembrie 2020, a făcut comentariul după un interviu acordat de Marcel Ciolacu.
„Și eu susțin unirea (n.r. Republicii Moldova cu România) și nu am primit interdicție. E dreptul meu! Eu cred în continuare în unirea între Republica Moldova și România. Că se va face în interiorul UE, că vom găsi (n.r. o altă cale)… Categoric!“, a declarat premierul României, pentru DCnews.
Șeful Guvernului de la București a adăugat că primul stat care trebuie să arate că doreşte unirea este Republica Moldova.
„Dacă se face sau nu unirea dintre România și Republica Moldova, primul stat care trebuie să arate acest lucru este Republica Moldova. Așa se pornește unirea. Există o relație instituțională de respect și o susținere din partea statului român, şi nu numai a statului român… Acest stat este sustenabil datorită implicării statului român. Și a României. Și cred că e de datoria noastră a românilor de a-i susține în continuare pe românii noștri din Republica Moldova”, a adăugat Ciolacu.
Fostul președinte moldovean a fost reținut în 2022 în dosarul „Sacoșa Neagră”, iar ulterior a stat aproape jumătate de an în arest la domiciliu.
El este învinuit că a pretins până la 1.000.000 de dolari de la Vladimir Plahotniuc pentru finanțarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și pentru a negocia cu oficialii ruși eliberarea fostului lider al Partidului Democrat de răspundere penală în Rusia.
În acest dosar, fostul șef de stat e acuzat de mai multe infracțiuni, între care corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită.
Toamna trecută, Dodon, inculpat în mai multe dosare penale, inclusiv pentru corupție și trădare de patrie, a fost în România, după ce instanța i-a anulat interdicția de a părăsi țara.
Foto: Facebook Igor Dodon
tristan • 07.04.2024, 16:58
"Dreptul demnitarilor români (de a-și dori unire, anexare)"...gros obrazul la asta Dar el cum numeste anexarea teritoriilor ucrainiene la Rusia?Aia e unire, nu? In cazul nostru ar fi anexare...Bai *** *** e asta rusa
parpalache • 07.04.2024, 08:23
Marcelica cica e șmecher-și vine cu gogoși in campania electorara!Binențeles cu voie de la Johannis!Cine nu urmarește televiziunile, poate nu știe ca Johannis-anul asta,nu mai demult-a reinnoit asigurarile date Ucrainei și...Moldovei- ca România le va respecta suveranitatea și integritatea teritoriala!