Anchetatorii au clasat, în dosarul privind moartea lui Bogdan Gigină, cercetările față de Adrian Corcodel, angajat al firmei General MPM Impex, sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă.
Totodată, s-a clasat cercetarea lui Gabriel Oprea pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, precum și față de Tiberiu Mihail Nițu, la data faptelor procuror general al României, pentru complicitate la abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.
Gabriel Oprea va fi judecat în acest dosar pentru ucidere din culpă, pentru că a cerut ca din dispozitivul de însoțire să facă parte și un polițist rutier motociclist, iar deplasarea să fie cu viteză foarte ridicată, ”conferindu-și în mod discreționar drepturi neprevăzute de cadrul legal ce reglementează însoțirea demnitarilor”.
Unde-i lege, nu-i tocmeală
„Cu privire la faptele de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținute în sarcina ultimilor doi menționați, pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curții Constituționale care a dus la abrogarea parțială a infracțiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuții de serviciu prevăzute de legislația primară (lege ori ordonanță a guvernului) poate constitui element material al infracțiunii de abuz în serviciu, nu și încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului”, explică DNA.
Potrivit procurorilor, în această cauză, dispozițiile legale încălcate sunt prevăzute de articolul 223 alineatul 3 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația de drumurile publice, care a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, așadar sunt din legislația secundară. În aceste condiții, susțin procurorii anticorupție, ”în cauză nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, motiv pentru care cu privire la aceste infracțiuni urmează a se dispune clasarea față de Oprea Gabriel și Nițu Tiberiu-Mihail”.
„De asemenea, față de modalitatea total defectuoasă în care s-a realizat, în cadrul persoanei juridice inculpate General MPM Impex SRL, pregătirea profesională a lui Corcodel Adrian cu privire la modalitatea în care trebuia concepută și realizată semnalizarea rutieră, (ținând cont și de pregătirea sa profesională, aceea de dulgher), nu se poate reține culpa acestuia în producerea accidentului rutier”, se mai arată în rechizitoriul transmis instanței de judecată.
În 20 octombrie 2015, în jurul orei 19,00, polițistul Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie. Agentul de poliție a murit după ce a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană. În momentul producerii accidentului, Bogdan Gigină făcea parte din coloana oficială care îl însoțea pe fostului ministru Gabriel Oprea.
Potrivit DNA, poliţistul circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie. Dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că poliţistul nu a văzut obstacolele de pe carosabil, respectiv amenajările rutiere temporare.
Procurorii DNA mai susțin că Gabriel Oprea a dispus, prin încălcarea legii privind însoțirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată. Acest fapt a contribuit la producerea accidentului în care a murit polițistul Bogdan Gigină.
Citește și: EXCLUSIV: Sebastian Vlădescu, cauțiune de un milion de euro, la DNA; Acesta nu ar avea banii – surse