Condamnat la opt ani de închisoare pentru delapidare,  folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase și fals în înscrisuri sub semnătură privată, Mihail Vlasov a fost închis în Penitenciarul Vaslui pe 3 noiembrie 2020. În aceeași închisoare a ispășit și o condamnare anterioară, fiind eliberat în vara anului 2017.

Din pedeapsa de opt ani de închisoare, lui Vlasov i-au fost dedusă perioada executată într-un alt dosar. Potrivit datelor din dosarul aflat pe rolul instanțelor din  Vaslui, până la data de 15 noiembrie 2021,  acestuia i s-au dedus 37 de zile de arest preventiv, 127 de zile de arest la domiciliu, 870 de zile executate în dosarul în care a fost condamnat anterior, 168 de zile ca urmare a cazării în condiții necorespunzătoare și 112 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate.

Inițial, Mihail Vlasov s-a adresat Judecătoriei Vaslui cu cererea de eliberare condiționată după doar câteva luni de detenție, pe 11 martie. Instanța  i-a admis cererea pe 2 aprilie, însă procurorii DNA au contestat decizia, iar Tribunalul Vaslui le-a dat câștig de cauză, anulând decizia inițială și stabilind un nou termen de reiterare a unei alte cereri de eliberare condiționată pentru șase luni.

Judecătorii Tribunalului au motivat atunci că fostul președinte al CCI nu a făcut niciun efort în vederea achitării prejudiciului care se ridică la peste 60 de milioane de lei, singurele fiind recuperate urmare a popririi instituite pe pensia lui Vlasov, 2.622 lei lunar.

Pe 8 septembrie, Mihail Vlasov a înaintat a doua cerere de eliberare condiționată Judecătoriei Vaslui. Instanța a respins cererea invocând același argument al neachitării prejudiciului invocat anterior de Tribunal. 

„Condamnatul nu a depus suficiente eforturi în a acoperi într-o proporție mai consistentă, mai mare, obligațiile materiale către cele două părți civile. Lipsa unei implicări cât mai active a condamnatului, în a îndeplini obligațiile materiale la care a fost condamnat, indică necesitatea ca acesta să își continue executarea în regim de detenție a pedepsei închisorii, până la momentul în care, prin eforturi financiare, mai consistente, să achite în totalitate prejudiciul”, au motivat magistrații judecătoriei din Vaslui cea de-a doua decizie, prin care se opuneau eliberării lui Vlasov din închisoare.

Instanța sublinia că, în afara plății prin executarea silită a pensiei, Mihail Vlasov a efectuat o singură plată de bunăvoie, în cuantum de 85 de lei. Pe 11 noiembrie 2021, cu câteva zile înainte de pronunțarea judecătorilor a virat în contul Trezoreriei Vaslui suma respectivă cu titlu ”achitare prejudiciu”.

Vlasov a contestat decizia pronunțată de Judecătoria Vaslui pe 25 noiembrie, iar miercuri, 19 ianuarie, după două amânări a pronunțării sentinței, judecătorii Tribunalului Vaslui au admis contestația lui Vlasov și au dispus eliberarea acestuia din închisoare. Instanța i-a stabilit termen de supraveghere intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei, impunându-i obligativitatea de a nu părăsi teritoriul României. 

A jucat banii CCIR la cazinouri

Mihail Vlasov a fost acuzat, în acest dosar, că a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), cât și S.C. Romexpo S.A., la care CCIR  este acționar majoritar.

După ce a preluat conducerea CCIR, Vlasov a direcționat bani în folos propriu sau al familiei din bugetul instituției către diverse entități/societăți comerciale.

Mihail Vlasov a fost acuzat că a sustras din bugetul CCIR aproape 47,6 milioane de lei, o sumă de bani ridicată în numerar pe bază de dispoziții de plată din „fondul la dispoziția biroului de conducere”.

A mai fost acuzat că a făcut plăți cu cardul către mai multe cazinouri pentru a participa la jocuri de noroc cu circa 700.000 de lei, tot din bugetul CCIR, pe care nu i-a mai returnat. Procurorii au calculat un prejudiciu total adus CCIR de aproape 55,4 milioane de lei și la bugetul Romexpo de 6,1 milioane de lei.  

 
 

Urmărește-ne pe Google News