Aleksandar Vulin, care asigură postul de vicepremier din 2 mai, a fost primit de Vladimir Putin în marja Forumului Economic de la Vladivostok. „Serbia nu este doar un partener strategic al Rusiei, ci și un aliat, de aceea presiunea Occidentului este enormă” asupra ei, i-a transmis Vulin lui Putin, potrivit agenției de presă Interfax.

Vicepremierul sârb i-a dat asigurări apoi liderului de la Kremlin că „Serbia, sub conducerea președintelui Aleksandar Vucici, nu va deveni membră NATO, nu va impune sancțiuni Rusiei și nu va permite operațiuni anti-ruse pe teritoriul său”. El a insistat că Serbia va rămâne un partener strategic al Rusiei în pofida agresiunii militare din Ucraina.

Decorat din ordinul lui Putin într-o ceremonie organizată de spionii ruși

Aleksandar Vulin (51 de ani) a devenit în vara anului trecut, pe vremea când conducea spionajul sârb, primul oficial de la Belgrad plasat pe lista de sancțiuni a SUA. Departamentul american al Trezoreriei l-a sancționat din cauza unor „acte de corupție și destabilizatoare care au facilitat activitățile maligne ale Rusiei în regiune”, inclusiv „susținerea unei rețele de trafic de droguri și susținerea transporturilor ilegale de arme implicându-i pe Slobodan Teșici și compania Beltechexport din Belarus”.

Ca urmare a acestor sancțiuni, Vulin a demisionat în noiembrie anul trecut de la conducerea spionajului sârb. „Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) îmi cer capul pentru ca să nu impună sancţiuni Serbiei”, a susținut el atunci.

După demisie, Aleksandar Vulin a fost cooptat în echipa liderului pro-rus al Republicii Srpska, Milorad Dodik, și decorat cu Ordinul Prieteniei în Rusia. Ceremonia de decorare a lui Vulin a avut loc la sediul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse. Șeful SVR, Serghei Narîșkin, a salutat cu acel prilej „eforturile continue ale lui Vulin de a dezvolta în mod cuprinzător relațiile ruso-sârbe și cooperarea între serviciile speciale ruse și cele sârbe”.

Considerat omul de legătură între Putin și Vucici

Serbia menţine bune relaţii cu Kremlinul în pofida invaziei din Ucraina, iar Aleksandar Vulin este unul dintre arhitectul acestora, notează AFP.

Franţa, care a vândut în august Serbiei 12 avioane de tip Rafale, speră la o îndepărtare a Belgradului de Moscova, care-i furniza avioane de luptă.

„Cumpărarea de (avioane de tip) Rafale a fost făcută din motive militare şi nu va avea un impact negativ” asupra relaţiilor dintre Serbia şi Rusia, a declarat Aleksandar Vulin într-un interviu acordat agenției de presă de stat TASS.

„Serbia rămâne neutră militar şi nu se alătură isteriei antiruse şi nici vreunei forme de sanţciuni antiruseşti”, a insistat el, rostogolind propaganda Kremlinului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News