La termenul de luni al procesului Ștefan Mareș, martor în dosar, s-a spovedit în fața judecătorilor unde a anunțat din capul locului că își schimbă declarația dată inițial în fața procurorilor anticorupție.
„Nu îmi mențin declarația data la parchet. Apreciez ca declarația respectivă am dat-o sub influența a ceea ce Berna Theodor îmi spunea de circa un an de zile”, au fost primele cuvinte ale martorului în fața judecătorilor.
„Spun că am fost speculat sentimental”
„Dacă vreți aș putea să sintetizez într-o formulă scurtă. Am vrut să spun că am fost speculat sentimental. Adică am crezut că suntem prieteni. L-am cunoscut pe Berna în 2007 sau 2008 cu ocazia cercetării unui accident de munca, eu eram inspector la ITM București”, a continuat Mareș, care explică motivul pentru care a făcut alte afirmații în fața anchetatorilor.
Bărbatul a povestit că în acest context a păstrat legătură cu Berna care i-a creat „o impresie foarte bună” și „cu care m-am împrietenit”.
„Ulterior, am plecat de la ITM București și Berna mi-a comunicat ca ușa casei sale este deschisă. L-am vizitat în locuința sa din Balotești.
Arăt că după ce a fost reținut am reluat legătură cu acesta și de fiecare dată el îmi spunea că tot ce i se întâmplă este din cauza lui Ghiță și ca starea în care se afla se datorează acestuia precum și altor persoane”, a mai povestit bărbatul.
Știam de la Berna
„Berna mi-a zis că este obligat să semneze un contract de 500.000 de euro cu o firmă a lui Ghiță, în caz contrar firma Tehnologica va fi mediatizată negativ, lucru care i-ar fi adus un prejudiciu de imagine…Am dat crezare celor povestite de Berna.
Am accesat pe internet tot felul de informații despre Ghiță și Berna și toate acestea coroborate mi-au creat imaginea ca informațiile spuse de Berna sunt adevărate”, a mai povestit dezolat fostul administrator special de la Tehnologica Radion.
Semnul de întrebare
„Ulterior, ceea ce mi-a creat un semn de întrebare cu privire la ce mi-a spus Berna a fost faptul că mi-a cerut să dau declarație la DNA dar nu mi-a spus că pot fi martor protejat. Lucru pe ce l-am aflat abia la parchet.
După mărturia mea relația cu Berna s-a răcit și am fost schimbat din funcția de administrator de la Tehnologica Radion.
Dacă Berna era șantajat de Ghiță atunci de ce Berna a mers în Prahova și a făcut afaceri acolo după ce a acceptat să plătească 500.000 de euro?”, s-a întrebat Mareș.
În final el a conchis asupra declarației date spunând: „Ce s-a întâmplat la Tehnologica Radion nu i se datorează lui Ghiță. Patru sute de firme s-au înscris la masa credală când Tehnologica a intrat în insolvență”.
Dare de mită și șantaj
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
De asemenea, în dosar mai sunt judecaţi Liviu Mihail Tudose – fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru – fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas – ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă – fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Conform DNA, în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.
Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.
Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro