Bogdan Laurențiu Bratu a fost trimis în judecată în iunie anul trecut, pentru înșelăciune, fiind acuzat că a indus şi menţinut în eroare Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA cu ocazia încheierii contractului individual de muncă şi ulterior prin modificarea succesivă a acestuia prin acte adiţionale (2014 – 2021), după ce a prezentat o diplomă de licență emisă de Universitatea de Petrol și Gaze pe care a obținut-o în mod fraudulos. 

O anchetă penală a procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 arată că Bogdan Laurențiu Bratu s-a numărat printre numeroșii beneficiari ai „fabricii de diplome false din Teleorman”, așa cum au fost supranumite Universitățile Alexandru Ghica și Europa Ecor.  Fostul rector al celor două universități neacreditate, Mina-Silviu Dobronăuţeanu, a fost condamnat. Sute de diplome false au fost anulate. Se întâmpla în martie 2016. Printre documentele desființate de judecători s-a numărat și diploma de licență pe care Bogdan Bratu a prezentat-o la angajarea în cadrul CNAIR în 2014.

Decizia instanței nu a fost comunicată companiei, astfel că ascensiunea lui Bratu, care în 2016 era șef de agenție în cadrul DRDP București – subunitatea Giurgiu, a continuat. Un an mai târziu, el a fost numit director economic și apoi director general al DRDP Craiova.

O altă persoană s-a prezentat la examenul de licență

Libertatea a scris despre cum a reușit să obțină Bogdan Bratu diploma de licență la Universitatea de Petrol-Gaze Ploiești, deși acesta nu urmase decât un an de studii în cadrul Universității Hyperion. Datele consultate de ziar în dosarele instrumentate de instanțe arată, fără echivoc, că diploma pe care Bogdan Bratu a prezentat-o la angajarea în CNAIR a fost obținută în mod fraudulos. Mai exact, examenul de licență a fost susținut de o altă persoană în locul lui Bratu.

De altfel, în urma perchezițiilor efectuate în ancheta penală care l-a vizat pe fostul rector al celor două universități private, printre documentele ridicate de polițiști a fost găsită și o carte de identitate falsă, care conținea datele de identificare ale lui Bratu, însă fotografia unui alt bărbat.

Audiat în 2010 și 2012, Bogdan Bratu le-a declarat procurorilor că în anul 2000 sau 2001 s-a înscris la Universitatea Hyperion, Facultatea de Drept, instituție la care a frecventat doar primul an de curs, după care a renunțat din motive personale. Academia de Studii Economice din București a comunicat anchetatorilor că Bogdan Laurențiu Bratu nu a avut calitatea de student în cadrul acesteia.

Când i s-a prezentat cartea de identitate falsificată emisă pe numele său, el a spus că nu îl recunoaște pe bărbatul din fotografie. 

În respectivul dosar, Bogdan Bratu a avut doar calitate de martor. A fost pus sub acuzare abia în 2021. După declanșarea anchetei, Bratu a încercat să întoarcă sentința prin care s-a dispus anularea diplomei. A solicitat judecătorilor rejudecarea dosarului, motivând că nu a fost citat în dosar și nu a participat la proces.

În decembrie anul trecut, Curtea de Apel București a respins solicitarea lui Bratu, considerând-o nefondată. Hotărârea instanței, care valida încă o dată desființarea diplomei obținute fraudulos, a rămas definitivă. 

Diploma, anulată. Faptele, prescrise

Cu toate acestea, în dosarul în care Bogdan Bratu a fost pus sub acuzare pentru înșelăciune, fostul director DRDP Craiova nu a mai putut fi tras la răspundere. Punerea sub acuzare a venit prea târziu.

„Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Bratu Bogdan Laurențiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, prevăzută de art. 244 alin. (1) și (2) C.pen., ca efect al intervenției prescripției răspunderii penale”, se arată în dispozitivul hotărârii pronunțate de Judecătoria Sectorului 1 pe 20 iunie.

Totuși, judecătorii l-au obligat pe Bratu să restituie CNAIR suma de 883.427 de lei, reprezentând salariile încasate în mod ilegal în perioada în care a figurat angajat cu diploma obținută fraudulos. Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată în termen de zece zile de la comunicare.

După ce a fost inculpat pentru înșelăciune, Bratu a fost suspendat din funcția de director general al DRDP Craiova. El a contestat decizia directorului general al CNAIR, solicitând reluarea activității și repunerea în drepturi. A pierdut definitiv procesul luna trecută.

 
 

Urmărește-ne pe Google News