Liviu Luca este liber. În vârstă de 69 de ani, fostul lider sindical și vechi partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost văzut în Ploiești, orașul său natal, recent.
Eliberarea a fost confirmată de surse din administrația penitenciarelor, pentru Libertatea și Gazeta Sporturilor.
Decizia prin care Luca, condamnat la 10 ani de închisoare în 2018, a fost dată de Judecătoria Sector 4 în 11 octombrie 2022. Ea nu a mai fost contestată, au confirmat surse judiciare pentru Libertatea.
Luca a fost audiat la DNA încă din 2011 pentru fraudarea sindicatului CNSLR Frăția, al cărui prim-vicepreședinte era.
Apoi, pe rând:
- Pe 3 mai 2012, Liviu Luca a fost trimis în judecată de DNA, procurorii acuzându-l că și-a folosit autoritatea în scopul obținerii de foloase necuvenite și fals în înscrisuri, pentru a ascunde o infracțiune de corupție. Prejudiciul estimat a fost de 732.000 de euro.
- Pe 22 august 2012, în al doilea dosar, DIICOT a anunțat printr-un comunicat public că procurorii „au dispus începerea urmăririi penale față de învinuiții Liviu Luca, Gheorghe Șupeală, Bohâlţeanu Ioan, Tănăsescu Nicolae, Petrovici Elena, Comănescu Gabriel Valentin, Ciocănelea Florin Radu, Nache Emil, Anagnastopol Zizi”. În același dosar au mai fost învinuiți Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan, împuterniciți ai unor offshore-uri. Acuzațiile, iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în legătură cu fostul Petrom Service și Petrom.
Încarcerat încă din 22 iulie 2016 în primul dosar, Luca a primit 10 ani și două luni de închisoare cu executare în cel de-al doilea. Prin contopirea lor, judecătorii au hotărât că Liviu Luca urma să execute 10 ani de închisoare.
Doar în al doilea dosar, prejudiciul calculat era de 83 milioane de euro. În primul, 732.000 euro.
„Din prejudiciu s-a achitat o sumă infimă”
A fost închis prima oară la Penitenciarul Ploiești. Apoi, în 2018, a făcut greva foamei, acuzând condițiile din închisoare.
Transferat la Spitalul Penitenciar Tg. Ocna, Luca a avut, aici, o primă încercare să iasă din închisoare, la Judecătoria Onești.
Însă s-a lovit de refuzul judecătorilor. Cum au argumentat aceștia refuzul?
- „instanţa de fond (…) a reţinut că contestatorul nu a probat intenţia sa de a achita prejudiciul”, detaliind: „Un indiciu al dovezilor temeinice de îndreptare pe care l-ar fi dat persoana în cauză este şi achitarea prejudiciul, care este foarte mare, din care s-a achitat o sumă infimă, chiar conform înscrisurilor depuse azi în susţinerea contestaţiei”
- „de la ultima amânare nu au intervenit elemente de noutate, nu există dovezi temeinice de îndreptare şi nici siguranţa unei conduite ireproşabile în viitor în acord cu legea”
Luca a făcut apel. Pe 15 martie 2022, Tribunalul Bacău a păstrat decizia. Judecătorii au constatat că Luca nu a prestat muncă în folosul comunității, „nefiind apt de muncă”, și, mai mult, „faţă de consecințele deosebit de grave ale faptelor săvârșite (delapidare în formă continuată, prejudiciul generat fiind de ordinul milioanelor de euro) şi faţă de durata relativ mare a pedepsei, respectiv 10 ani închisoare, aceasta urmând să expire în termen la data de 02.04.2026, apreciază că procesul de resocializare nu este finalizat”.
Instanţa mai observă că deşi este încarcerat de mai mult de 6 ani de zile şi a avut timp să achite parţial chiar prejudiciul creat prin infracţiuni, deţinutul nu a arătat intenţia de a încerca să achite contravaloarea prejudiciului creat.
Tribunalul Bacău:
Transferat, între timp, la Penitenciarul Găești, apoi la Penitenciarul Jilava, Luca a fost eliberat în octombrie, după ce au expirat cele 6 luni în care n-a mai putut cere liberarea condiționată.
2276 zile a stat închis Liviu Luca
Domeniul cu conac, dat la ginerele șef la DGIPI
Libertatea a scris despre Luca în 2021, când a publicat o investigație referitoare la un domeniu de 31.565 mp din Păulești, județul Prahova.
Atunci, ziarul a scris că Tiberiu-Silviu Dumitrache, șeful DGIPI, are în patrimoniu o proprietate, cu conac, piscină olimpică și heliport, pentru care socrul generalului, Liviu Luca, fostul lider sindical și vechi partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vîntu, a fost trimis în judecată de DIICOT.
Domeniul s-a aflat sub sechestru timp de 19 zile. A fost pus de DIICOT și a fost scos după nici 3 săptămâni de Tribunalul Prahova, același care trebuia să pronunțe și decizia inițială în dosarul lui Luca.
Liviu Luca a condus clubul Petrolul Ploiești din 1996 în 2003, însă și neoficial, prin sindicatele controlate de el, la Cupa României câștigată de prahoveni în 1995.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
misu50 • 01.12.2022, 10:33
Uite si din cauza asta, mie mi-e scarba de Romania azi, de ziua ei!! Altora pe prima pagina le creste "mandria"...
Coras1964 • 30.11.2022, 21:39
Justiție ineficienta plătită cu salarii foarte mari și apoi pensionare la cerere cu pensii speciale colosale la carte la care alții trag din greu! Trăim în România și nu se știe de ce!?
ivryernest • 30.11.2022, 15:06
Cum se face că Statul român recuperează ÎNTOTDEAUNA "o sumă infimă" ? Fiindcă are așa un aparat de Justiție ineficient.