Campionatul Mondial de Fotbal Feminin are doar 32 de ani de la înființare și se află la cea de-a 8-a ediție oficială, în timp ce competiția masculină a început în urmă cu 93 de ani și a avut 22 de turnee. 

După succesul ediției din 2019, din Franța, competiția feminină este găzduită anul acesta de Australia și Noua Zeelandă. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a catalogat Cupa Mondială de fotbal feminin din 2023 drept „cea mai bună de până acum”, în timpul unei vizite, joi, în capitala australiană Canberra. 

De asemenea, potrivit Mediafax, preşedintele Football Australia, Chris Nikou, a declarat că s-au vândut 1,8 milioane de bilete în toate orașele-gazdă, ceea ce arată, spune el, că este „cea mai de succes” Cupă Mondială feminină FIFA organizată vreodată. 

Traiectoria sportului feminin este în continuă ascensiune, dar a fost o luptă dură pentru femei ca să se ajungă aici. Iar această luptă este departe de a se fi încheiat. Cercetătorii au subliniat de mult timp lipsa de egalitate din acest sport dominat de bărbați, scrie Ali Bowes, lector în Sociologia Sportului la Nottingam Trent University pentru The Conversation.  

Pe măsură ce tot mai multe femei se alătură acestui sport, iar veniturile din publicitate se măresc de la un an la altul, odată cu audiențele TV, autorii The Conversation se întreabă ce mai au de realizat femeile din fotbal? 

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

Publicația a scris în repetate rânduri, în ultimii ani, despre diferențele de gen în fotbalul profesionist și de elită. Aceste lucrări au acordat atenție unor aspecte-cheie – și în multe privințe suprapuse și interconectate – în sportul feminin, inclusiv egalitatea de remunerare, accidentele, menstruația și drepturile de maternitate.

Una dintre cele mai semnificative evoluții pentru sportul feminin este discuția privind egalitatea de remunerare în fotbal, promovată în principal de echipa națională feminină a SUA.

La această Cupă Mondială s-a înregistrat cea mai mare investiție financiară din partea FIFA de până acum: 152 de milioane de dolari americani pentru a se asigura că toate jucătoarele sunt plătite, că premiile în bani s-au mărit și se află „pe o cale spre egalitate” cu turneul masculin. FIFA s-a asigurat, de asemenea, că standardele în ceea ce privește personalul, cazarea și călătoriile sunt la același nivel cu cele ale competiției masculine.

Facilități și asistență medicală

Un raport recent al Sindicatul mondial al jucătorilor de fotbal (FIFPro) a constatat că există în continuare inegalități grave în fotbalul feminin din întreaga lume.

Au fost intervievate 362 de femei din echipele care au încercat să se califice la această Cupă Mondială. Astfel, 70% dintre acestea au declarat că nu dispun de săli de gimnastică corespunzătoare, 66% au declarat că facilitățile de recuperare sunt slabe sau inexistente, iar 54% au declarat că nu au beneficiat de servicii medicale înainte de turneu.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

În plus, 66% dintre jucătoare au fost nevoite să-și ia concediu neplătit sau concediu de odihnă de la locul de muncă și aproape 33% nu au primit nicio compensație.

Așadar, mai sunt multe de făcut în fotbalul feminin de elită, notează sursa citată. 

Femeile, de 6 ori mai multe riscuri să se accidenteze 

Având în vedere constatările FIFPro privind facilitățile, terenurile și salariile, nu este o surpriză faptul că accidentele au devenit un subiect de mare interes în fotbalul feminin. 

Potrivit specialiștilor în medicină sportivă, femeile riscă de șase ori mai mult să-și rupă ligamentul încrucișat anterior (LIA), iar pentru această Cupă Mondială, 9 dintre jucătoarele de top sunt absente tocmai din cauza unei astfel de accidentări. 

Știința sportului nu este interesată de femei 

Domeniul științei sportului a fost aspru criticat pentru faptul că în doar 6% din cercetări s-a aplecat exclusiv asupra femeilor. Abia acum asistăm la un efort de a dezvolta echipamente sportive dedicate femeilor – ca răspuns la preocupările jucătoarelor, pe măsură ce oamenii de știință încep să abordeze dezechilibrul de gen în tehnologia sportivă.

Un articol publicat în British Journal of Sports Medicine evidențiază o abordare a mediului de gen pentru înțelegerea leziunilor LIA. Această lucrare descrie modul în care construcția socială a genului afectează ciclul de leziuni ale LIA de-a lungul întregii vieți a sportivului.

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO

Aceasta include modul în care băieții și fetele învață să se miște (adesea în mod diferit), alături de mediile de antrenament și de competiție inadecvate pentru fete și de normele culturale corporale de gen. 

Adesea, femeile care concurează în sport sunt considerate „non-feminine”, cu corpuri atletice și musculoase asociate în mod tradițional cu masculinitatea.

Uniforme adecvate jucătoarelor 

Menstruația, menopauza și profilurile hormonale feminine în timpul pubertății sunt considerate a avea un anumit impact asupra performanțelor sportive și a accidentărilor. Cu toate acestea, abia acum asistăm la modificări ale uniformelor jucătoarelor – și anume, renunțarea la pantalonii scurți albi – ca răspuns la temerile jucătoarelor legate de menstruație și de scurgeri, de pildă. 

Acest lucru face parte dintr-o schimbare mai amplă în care producătorii de îmbrăcăminte sportivă creează, în cele din urmă, echipamente specifice pentru femei, în locul culturii de „echipament masculin de mâna a doua” pe care au experimentat-o multe foste jucătoare.

Concediu de maternitate plătit – abia din 2020 

La această Cupă Mondială, o mulțime de jucătoare sunt și mame. În ciuda numărului tot mai mare de fotbaliste profesioniste, drepturile lor profesionale în calitate de mame au fost adesea trecute cu vederea. Acest lucru a dus la abandonarea timpurie a sportului pentru a avea copii, iar cercetările au arătat că jucătoarele au avut dificultăți în a combina cariera de fotbalistă profesionistă cu cea de mamă.

Regulamentele FIFA lansate la sfârșitul anului 2020 au oferit pentru prima dată jucătoarelor concediu de maternitate plătit. 

Cu toate acestea, știm că, în unele cazuri, jucătoarele au și alte preocupări legate de luarea concediului de maternitate. De exemplu, vor crede cluburile lor că sunt mai puțin dedicate sportului? Își va recăpăta corpul lor forma de dinainte de sarcină? 

În acest caz, accesul la asistență medicală și la facilități adecvate, precum și remunerarea corespunzătoare, devin esențiale, la fel ca și o schimbare culturală mai amplă în domeniul sportului pentru a normaliza sarcina și maternitatea, notează The Conversation. 

Este clar că fotbalul feminin n-a cunoscut niciodată o perioadă mai bună, iar Cupa Mondială este dovada acestui lucru, concluzionează autorii. Dar este esențial ca fotbalul feminin să continue să depună eforturi pentru a-și îmbunătăți condițiile, pentru că ele afectează în mod fundamental viețile și carierele jucătoarelor sale.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (12)

Liviu015   •   05.12.2023, 12:47

Felicitari fetelor! Mult succes in continuare!

IoanaDArc   •   28.08.2023, 15:37

@LIBERTATEA-RINGIER: Cati angajati barbati si cati angajati femei aveti? Exista la dvs in compania dvs femei care se ocupa de curatenia in birouri sau exista si barbati care sterg birourile, colecteaza gunoiul de la biroul fiecarui angajat?daca se poate, va rugam un raspuns.Multumim.

    IoanaDArc   •   28.08.2023, 15:56

    IoanaDArc   •  28.08.2023, 15:37

    @LIBERTATEA-RINGIER: Cati angajati barbati si cati angajati femei aveti? Exista la dvs in compania dvs femei care se ocupa de curatenia in birouri sau exista si barbati care sterg birourile, colecteaza gunoiul de la biroul fiecarui angajat?daca se poate, va rugam un raspuns.Multumim.

    intreb asta pentru ca sunt destul de sigura ca aveti "femei de serviciu" femei, si aveti mult mai multi barbati angajati decat femei....INAINTE DE A INSPIRA O SOCIETATE, faceti voi schimbarile interne conform cu ceea ce impingeti spre schimbare, nu asa este corect? ALTFEL...Ar fi ipocrit nu?jurnalistica....ce sa ii faci...

Marica13   •   20.08.2023, 21:48

Fotbalul masculin e mai dezvoltat ca cel masculin.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI