Cutremurul este considerat cel mai puternic, de când se fac măsurători pe seismograf, scara Richter fiind introdusă din anul 1935. În ciuda forţei sale, seismul nu a produs şi un dezastru din punctual de vedere al pierderii de vieţi omeneşti, bilanţul victimelor fiind estimate între 2.200 – 6.000 de morţi şi 3.000 de răniţi. Pierderile materiale, financiare au fost, pe de altă parte, uriaşe, ele fiind calculate la aproximativ 800 de milioane de dolari, la valoarea din 1960, ceea ce ar echivala cu aproape 5 miliarde de dolari, în zilele noastre. În plus, oraşul Valvidia, situate cel mai aproape de epicentru, a fost, practic, pus la pământ, iar un total de 2 milioane de locuinţe au fost distruse sau afectate.
Cu toate acestea, dimensiunile catastrofei au fost limitate de zona mai puţin populată în care s-a produs seismul, dar şi de minima pregătire a populaţiei pentru astfel de situaţii, Chile fiind zguduit sistematic de multe cutremure.
De exemplu, cutremurul de ”doar” 7, 8 magnitudine pe scara Richter, din 28 iulie 1976, ce a lovit oraşul Tangshan din China, a provocat 240.000 de victime, în timp ce seismul cu cele mai mari pierderi de vieţi omeneşti din istorie, cel din 23 ianuarie 1556, care a zguduit provincia chineză Hua – a cărui magnitudine, fireşte, a rămas necunoscută – a dus la moartea a nu mai puţin de 830.000 de oameni.