Tradiția spune că odată cu „Paștele Cailor” sau „Tudorița”, o tradiție păstrată cu sfințenie din strămoșii din Târgoviște, se anunţă începutul muncilor agricole.
Evenimentul are loc de sute de ani în prima sâmbătă din Postul Paștelui, de Sfântul Toader și este organizat de către comunitatea bulgară din Târgoviște. În special din cartierul „Matei Voievod” – Sârbi.
Spectacol pe străzile din Târgoviște
Așa s-a întâmplat și de această dată, când sute de persoane s-au îmbrăcat de sărbătoare și-au ieșit din case pentru a participa la un eveniment care nu s-a pierdut, în ciuda trecerii anilor și a schimbului de generații.
Bulgarii de aici s-au îmbrăcat în costume populare, în haine de sărbătoare și au mers cu căruțele împodobite pe străzile din cartier. O paradă specială a căruțelor și a cailor pe care îi au în gospodării. Sute de cai au fost costumați special pentru acest eveniment unic în țara noastră.
Pe lângă defilarea atelajelor pe străzile din Târgoviște, oamenii au mers inclusiv la biserică, acolo unde avut loc o slujbă specială.
Unde toate animalele participante la „Paștele Cailor” primesc sfințirea preoților, apoi proprietarii împart tot felul de bunătăți celor prezenți.
Conform tradiției, cel mai așteptat cadou este o turtă numită „konceta”. După ce turtițele sunt binecuvântate la biserică, acestea ajung la proprietarii cailor, iar tradiția spune ca turta să fie împărțită împreună cu animalele lor.
Muzică bulgărească și spectacol de dansuri
Mai mult, au existat și întreceri între atelaje, cei mai buni participanții primind cupe, medalii, dar și tot felul de hamuri și bice pentru caii de rasă, de care au grijă. Atmosfera a fost și ea întreținută de muzică tradițională bulgărească, dar și un spectacol de dansuri.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan a spus despre tradiția din Târgoviște:
„Bulgarii târgovișteni au reușit să-și ducă tradițiile mai departe, iar noi suntem mândri că fac parte din marea familie a judeţului Dâmbovița. Avem o frumoasă istorie care ne leagă și împreună am învățat cât de importante sunt înțelegerea și respectul reciproc. «Tudorița» este sărbătoarea tuturor oamenilor harnici din cartierul «Matei Voievod»”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 14Vicepreședintele Bulgariei a venit la Târgoviște
Anul acesta, pe lângă autoritățile locale, la evenimentul de la Târgoviște și-a făcut prezența și un oaspete de seamă venit din țara vecină. Este vorba despre Iliana Iotova, vicepreședintele Bulgariei.
„Vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru comunitatea bulgară de aici”, a spus aceasta.
Primarul din Târgoviște, Daniel Stan i-a oferit acesteia o ie. Apoi, Iliana Iotova a avut o întâlnire cu Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și a participat la slujba de astăzi.
Bulgarii au ajuns în Târgoviște cum 172 de ani
Conform datelor oficiale în acest moment aproape 700 de etnici bulgari locuiesc în Târgoviște.
Mai interesant e că primele familii de bulgari au ajuns în județul Dâmbovița în urmă cu 172 de ani, iar te aduci n-au mai plecat din județ.
Conform oamenilor din oraș, membrii comunităţii bulgare din Târgovişte se ocupă în special cu legumicultura şi îşi vând produsele inclusiv în piețele din București.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro