AFDJ Galaţi a transmis un aviz către navigatori prin care aceştia sunt obligaţi să circule cu viteză redusă pentru a nu produce valuri în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
Dunărea a atins, duminică, la Galaţi, un nivel de 563 de centimetri, cu 3 centimetri peste de cota de atenţie, de 560 de cm, în ultimele 24 de ore fiind înregistrată o creştere cu 8 centimetri a apelor fluviului. Directorul AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, a declarat că debitul Dunării este în momentul de faţă de aproximativ 11.100 mc/secundă, în condiţiile în care media multianuală a lunii martie este de circa de 6.700 mc/s.
El a precizat că încă din data de 22 martie a fost transmis un aviz către navigatori prin care aceştia sunt obligaţi să circule cu viteză redusă pe sectorul românesc al Dunării pentru a nu produce valuri în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor.
„Noi am dat un aviz în 22 martie, am anunţat debitul şi nivelul crescut al Dunării. Astfel, navigatorii trebuie să navige cu viteză astfel încât să nu producă valuri şi efect de sucţiune, să-şi întărească legăturile când sunt în staţionare şi să asigure serviciul de gardă la bordul navelor, în timp ce gurile de scurgere în Dunăre a apei pluviale de la Dana 16 au fost obturate cu cepuri din lemn pentru ca apa fluviului să nu refuleze pe uscat”, a mai declarat Dorian Dumitru.
La Galaţi cota de inundaţii pe Dunăre este de 600 cm, iar cea de pericol de 700 cm.
Sâmbătă, Dunărea s-a revărsat peste faleza orașului Sulina și a invadat un cartier dintr-un cartier de locuințe, spre disperarea localnicilor care au încercat de unii singuri să evacueze apa din gospodării.
Predispuși la depresie, din cauza vremii! Meteosensibilitatea de tranziție e sora mai mică a depresiei de sezon, susține psihologul Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro