Timişoara, kilometrul 0 al democraţiei, a intrat în rândul lumii bune, iar oficialii primăriei din localitate au inaugurat zilele trecute târgul de Crăciun.
Peste un milion de instalații luminoase colorează orașul de pe Bega, punctul central fiind în Piața Victoriei.
70 de căsuțe le oferă vizitatorilor un pahar de vin fiert, dar și tot felul de preparate pregătite pe loc: de la cârnați la fripturi, gogoși sau prăjituri de casă, toate pot fi achiziționate de la târgul de Crăciun.
Pomana porcului se vinde la 12 lei / 100 de grame, porția de fasole cu ciolan este 25 de lei, iar pentru o varză călită cu afumătură, prețul este de doar 8 lei.
Nu lipsesc dulciurile, atracția principală pentru cei mici, prețurile fiind între 10 și 20 de lei, de la gogoși la cozonac de casă sau kurtos kalacs.
Bradul, motiv de controverse pe Facebook
O roată panoramică, un carusel pentru cei mici, dar și bradul din centrul orașului sunt principalele atracții. De exemplu, pentru o tură de carusel, taxa este de 20 de lei de persoană. Există și un patinoar în Piața Libertății.
Bradul a stârnit cele mai mari controverse. Acesta este unul din plastic și nu natural, așa cum se întâmplă în alte orașe ale țării, lucru ce i-a nemulțumit pe unii dintre timișoreni, mai puțin sensibili la conotația ecologică a alegerii bradului artificial. Aceștia i-au scris mesaje primarului Dominic Fritz.
„Bradul l-am cumpărat de anul trecut, deci este o investiție amortizată”, a răspuns primarul.
Acesta a mai notat și pe pagina sa de Facebook că „anul acesta avem cel mai mare târg de Crăciun din țară, în trei piețe centrale ale orașului: Piața Victoriei, Libertății și în Piața Sfântul Gheorghe. De Moș Nicolae, ducem bucuria Crăciunului și în cartiere”.
Târgul de Crăciun de la Timişoara a ajuns la cea de-a 16-a ediţie şi va fi deschis până pe 7 ianuarie 2024, intrarea fiind liberă, iar în fiecare zi, pe scena din centrul orașului vor urca zeci de artiști care vor întreține atmosfera.
Dar cel mai important lucru e că cei mici vor avea întâlnire specială cu Moș Crăciun, care este așteptat vineri, pe 22 decembrie, după spectacolul „Spărgătorul de nuci”.
În plus, luna decembrie aduce în Timişoara un festival de film, spectacole, concerte şi expoziţii, care vor marca încheierea programului „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.
Nu facem economie la bucurie, nu facem economie la sărbători, la lumină. Câteva săptămâni, în centrul Timișoarei, vrem să contribuim, să simtă lumea că vin sărbătorile și vine o vreme de pace, de împăcare și de bucurie.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei:
Foto: Facebook