Pornind de la celebra provocare online ”#10YearsChallenge”, Libertatea vă prezintă site-urile unui număr de 15 instituții și companii de stat.
Printre acestea sunt site-uri ale unor instituții accesate foarte des, precum cele ale Fiscului, Direcției Pașapoarte, Direcției Permise, primăriilor, dar și ale celor două camere ale Parlamentului, ale Guvernului și Președinției.
Ca să vedem schimbările sau încremenirea în timp, am comparat modul în care arătau aceste site-uri în urmă cu 10 ani, așa cum se găsesc pe Archive.org, și capturile făcute în ultimele zile.
”Mașina Timpului” pe internet
Archive.org este operat de Internet Archive, o organizație non-profit care are ca scop accesul la materiale digitale, inclusiv imagini, aplicații, muzică, filme și cărți. Arhiva sa online conține miliarde de capturi de pe aproape toate site-urile din lume.
O comparație 2019 vs 2009 arată că Primăria Municipiului București, Evidența Persoanelor din Sectorul 4 și Inspectoratul Teritorial de Muncă au site-uri aproape neschimbate, în vreme ce site-ul Direcției Pașapoarte din cadrul Ministerului de Interne este cvasi-similar cu cel din urmă cu 10 ani.
Cele mai mari progrese
Cele mai multe schimbări au fost făcute la site-ul Direcției Generale de Asistență Socială a Bucureștiului, acesta fiind complet modificat.
Modificări au fost făcute și la site-urile Administrației Prezidențiale, Guvernului, Senatului și Camerei Deputaților, acestea având acum interfețe moderne.
Libertatea a solicitat oficial răspunsuri din partea tuturor instituțiilor.
Primăria Municipiului București
După cum se vede în capturi, site-ul pmb.ro este la fel ca acum 10 ani, fiind schimbate doar datele care variază, precum comunicatele sau siglele.
Evidența Persoanelor Sector 4
În cazul Evidenței Persoanelor Sector 4 nu am găsit o imagine a site-ului din 2009, ci doar din anul 2014. Site-ul de acum este similar cu cel de atunci.
Primăria Sectorului 4
Dacă tot suntem la Sectorul 4, am vrut să vedem și site-ul oficial al Primăriei.
Dacă în anul 2009 l-am găsit pe site pe fostul primar Cristian Popescu Piedone, acum, site-ul ps4.ro este mult mai sobru și mai util. Primăria a răspuns solicitării Libertatea și anunță că nu are de gând să schimbe design-ul site-ului sau să modernizeze infrastructura acestuia.
”La data prezentei, la nivelul Primăriei Sectorului 4 nu există nicio intenție referitoare la investiții în modernizarea/ redesignul site-ului instituției”.
ANAF a schimbat site-ul, dar tot are probleme
Fiscul și-a modernizat site-ul față de cel din anul 2009 și găzduiește acum Spațiul Privat Virtual. Însă acesta a căzut extrem de mult în ultimele luni, din cauza serverelor slabe.
Situația site-ului ANAF apare inclusiv în rapoartele Curții de Conturi, despre care spune că se află într-o situație ”critică”.
”Diminuarea cheltuielilor de capital din ultimii ani a afectat în mod special infrastructura IT a ANAF, starea actuală fiind critică. ANAF deține o infrastructură IT și de comunicații învechită și neperformantă, pentru care nu s-au mai efectuat investiții semnificative din anul 2013”, se arată în raportul Curții de Conturi pe anul 2016.
Statul român a renunțat și la un împrumut de la Banca Mondială, după ce acesta fusese contractat special pentru modernizarea ANAF.
Direcția Pașapoarte
Site-ul Direcției Pașapoarte din cadrul Ministerului de Interne este și el învechit, chiar dacă este puțin modificat față de nivelul din 2009. Instituția susține însă că oferă toate datele necesare celor interesați.
”Informațiile postate pe site-ul instituției noastre sunt corecte, actualizate și în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare. Menționăm că actualizările se fac în timp real, site-ul este ușor de găsit, prin informațiile postate acesta ajută cetățenii, este un instrument util de informare oferind răspunsuri la principalele întrebări pe care aceștia le au.”
Direcția Pașapoarte
Sursa citată menționează că dezvoltarea și întreținerea site-ului sunt realizate cu surse proprii de către specialiști ai structurii de comunicații și tehnologia informației din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte.
Direcția Permise Auto
În schimb, la Direcția Regim Permise și Înmatriculare Vehicule, tot din cadrul Ministerului de Interne, progresul este remarcabil.
Instituția susține că site-ul a fost modificat la finele anului 2017, astfel că acum nu se justifică schimbarea sa.
”La finele anului 2017 a fost inițiat proiectul de reconfigurare a site-ului propriu, care pe lângă informațiile publice privind activitatea proprie și îndrumare pe linie de examinări/permise și înmatriculări, conține și module de programare online, la nivel național, proiect operațional, pe toate segmentele, din luna mai 2018.”
Direcția Permise Auto
”Având în vedere acest aspect considerăm că, în prezent, nu se impune modificarea arhitecturii site-ului www.drpciv.ro”, arată comisarul-șef de poliție Florin-Valeriu Catană.
Inspectoratul Teritorial de Muncă
Același progres l-am întâlnit și la Inspecția Muncii. Însă, dacă la nivelul central al instituției se observă o modificare pozitivă, la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, site-ul este literalmente la fel.
Inspecția Muncii spune că actuala variantă a site-ului datează din anul 2015.
”Inspecția Muncii nu intenționează să aducă modificări de formă sau de aspect asupra site-ului instituției, www.inspectiamuncii.ro. Forma actuală a site-ului a fost implementată în anul 2015, ca parte componentă a unui proiect mai mare, denumit «Combaterea muncii la negru și sporirea securității muncii în România prin îmbunătățiri de structură și proces în cadrul Inspecției Muncii»”.
ITM București susține că are în vedere modernizarea site-ului, însă nu spune când și nici câți bani alocă pentru acest proiect.
”Pentru o cât mai bună interacțiune între Inspectoratul Teritorial de Muncă București și cetățeni, cât și în raporturile interinstituționale, avem în vedere o îmbunătățire a site-ului instituției prin modernizarea acestuia în sensul prezentării informațiilor într-un design actual, mai atractiv, care să ofere o accesibilitate mai bună vizitatorilor noștri.”
ITM București
Despre conținutul paginii de internet, prin care informațiile și serviciile publice sunt oferite prin intermediul mijloacelor electronice, instituția dă asigurări că ”se actualizează ori de câte ori este nevoie”.
”Eventualele cheltuieli privind modernizarea site-ului vor avea în vedere dezvoltarea, designul, testarea și software-urile necesare”, a precizat ITM București.
Direcția de Asistență Socială București
Dintr-un domeniu conex, site-ul Direcției de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) cunoaște o diferență ca de la cer la pământ.
Instituția ne-a transmis că în acest an vrea să optimizeze accesul persoanelor cu deficit vizual la informațiile cuprinse pe site. Suma bugetată este de 15-20.000 de lei, ”reprezentând valoarea unui soft de citire (audio) pentru persoane cu deficit vizual”.
Poliția Română
Între 2009 și 2019, Poliția Română și-a modificat site-ul. Instituția spune că ”desfășoară periodic acțiuni de modernizare/optimizare a site-ului public în funcție de cerințele operaționale”.
În prezent, Poliția ”desfășoară un proces de analiză pentru a identifica noi funcționalități, respectiv noi modalități de organizare a site-ului public. Aceste activități se realizează cu specialiști proprii”, au arătat reprezentanții săi.
Primăria Alexandria îl are pe edil în prim-plan de zece ani
O altă primărie din țară, cea din municipiul Alexandria, îl are în prim-plan pe edilul Victor Drăgușin de zece ani.
Dar, dacă în textul din anul 2009 spunea că este susținut de Liviu Dragnea, pe atunci președinte al Consiliului Județean, acum referirea la Dragnea a dispărut.
Primarul îndreaptă cititorii către propriul său site.
Instituția a transmis că site-ul său este în curs de modernizare.
”În momentul de față, platforma este la stadiul de probe, iar la finalizarea acestora va putea fi accesat inclusiv de pe tabletă sau telefon mobil.”
Primăria Alexandria
Investiția este de 5.000 de lei.
CFR Călători acordă ”importanță”
CFR Călători, companie controlată de statul român, se laudă în răspunsul trimis către Libertatea că ”acordă o deosebită importanță tuturor canalelor proprii de comunicare online și face eforturi pentru îmbunătățirea/dezvoltarea canalelor de distribuție a legitimațiilor de călătorie, inclusiv online”.
Nu spune, însă, dacă are de gând să schimbe designul site-ului sau să investească în el.
Față de 2009, însă, progresul este vizibil.
Tot CFR Călători se ocupă și de Infofer.ro, pagina de internet care găzduiește Mersul Trenurilor.
STB/RATB
Tot din domeniul transportului de călători, și fosta Regie Autonomă de Transport București, actuala STB – care se ocupă de transportul public în București – și-a modernizat website-ul.
Societatea vrea să îl modernizeze și pe cel actual, iar despre bugetul spune că se va stabili în funcție de consultările cu diversele departamente din cadrul companiei.
Guvernul
Instituții precum Guvernul, Camera Deputaților și Administrația Prezidențială și-au îmbunătățit în mod vizibil prezența online în ultimii 10 ani.
Camera Deputaților și Senatul
Atât Senatul, cât și Camera Deputaților și-au modificat site-urile în ultimii 10 ani. Senatul susține că are un proiect de modernizare a site-ului propriu.
”Vă comunicăm că Senatul României derulează un proiect de modernizare a paginii web, prin adaptarea la noile tehnologii web și asigurarea compatibilității cu site-uri instituționale similar, proiect care are ca termen de finalizare data de 30.05.2019.”
Suma alocată în 2019 pentru implementarea acestui proiect este de 40.000 de lei, a precizat instituția.
Camera Deputaților a transmis, într-un răspuns scurt, că nu intenționează să modernizeze site-ul, pentru că ”nu este cazul”.
Administrația Prezidențială
Site-ul de acum al Administrației Prezidențiale datează din 2015. În 2018, instituția a a modernizat și site-urile Consiliului Suprem de Apărare a Țării și Cancelariei Ordinelor, acestea fiind acum integrate în interfața site-ului www.presidency.ro.
”Pentru anul 2019, Administrația Prezidențială nu are prevăzute cheltuieli privind modernizarea/redesignul site-ului instituției.”