În primul weekend din decembrie, bucureștenii s-au înghesuit la cele două mari târguri dedicate Crăciunului deschise în Capitală.
Pentru început ne oprim în Piața Constituției. Pe lângă cozile imense de peste două ore pentru o tură în roata panoramică, cozi imense sunt și la cele 130 de căsuțe, multe dintre ele cu mâncare tradițională românească.
Chiar dacă există zeci de puncte de alimentație, la niciuna dintre căsuțe nu e liber, fiind cozi de peste 10-15 persoane.
Cinci lei pentru o singură sarma
La mare căutare sunt pastrama de oaie, cârnații, dar și sarmalele. Se vând mii de porți de mâncare într-o zi de weekend în târgul organizat de Primăria Capitalei.
Comercianții profită la maximum de venirea Sărbătorilor de iarnă și au mărit prețurile produselor pe care le vând la târgul din fața Palatului Parlamentului.
Pentru o porție de cinci sarmale, gurmanzii trebuie să scoată din buzunar 30 de lei, la care se mai adaugă 5 lei pentru o mămăligă, 2 lei pentru ardei și chiar 1 leu pentru ambalaj. În total, 37 de lei doar pentru o porție simplă de sarmale.
Ceaiul costă 8 lei, vinul fiert se vinde cu 10 lei
Chiar și pentru tradiționala porție de fasole cu ciolan, în Piața Constituției trebuie să plătiți 30 de lei. La cârnați prețurile sunt în jur de 15 lei suta de grame.
Fără niciun fel de garnitură sau sos. Inclusiv pentru astea trebuie să scoateți bani din buzunar.
Mămăliga e cinci lei, lipia e șase lei, iar o porție de murături asortate se vinde cu șapte lei. Până în 10 lei mai poți să-ți iei doar o porție de cartofi prăjiți, un ceai de fructe la 8 lei sau un pahar de vin fiert, fix 10 lei.
Cozonacul e cel mai scump din târg
Hamsia de Marea Neagră se vinde cu 35 de lei porția, tigaia picantă costă și ea 30 de lei, iar pentru o pastramă de oaie trebuie calculat la 19 lei suta de grame.
Cel mai scump produs alimentar care se vinde în târgul de Crăciun din Piața Constituției este cozonacul. 75 de lei kilogramul!
Coada e extrem de mare și aici, dar comerciantul din Botoșani bifează la capitolul imagine având o poză cu Cătălin Măruță, alături de unul dintre cozonacii făcuți la vatră.
Care sunt prețurile produselor de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției
- cozonac 75 lei / kg
- sarmale bănățene 35 lei / 4 bucăți
- cârnați groși tradiționali 35 lei / 250 gr
- hamsie de Marea Neagră 35 lei / 200 gr
- sarmale 30 lei / 5 bucăți
- tigaie picantă 30 lei / 200 gr
- fasole cu ciolan 30 lei / 200 gr
- vin fiert roșu cu havana club 25 lei / 250 ml
- tochitură 25 lei / 200 gr
- cartofi prăjiți cu telemea 20 lei / 100 gr
- pastramă de oaie 19 lei / 100 gr
- pastramă de berbecuț 18 lei / 100 gr
- bulz cu mămăligă 18 lei
- vită picantă 18 lei / 100 gr
- jumări porc 18 lei / 100 gr
- cârnați semiafumați 15 lei / 100 gr
- cârnați Pleșcoi 15 lei / 100 gr
- șorici 15 lei / 100 gr
- urechi de porc 15 lei / 100 gr
- costiță afumată de porc 14 lei / 100
- ciolan afumat de porc 14 lei / 100 gr
- ceafă porc 14 lei / 100 gr
- ciolan presat 14 lei / 100 gr
- coastă afumată 14 lei / 100 gr
- pomana porcului 14 lei / 100 gr
- cârnați afumați de porc 14 lei / 100 gr
- frigărui piept de pui 14 lei / 100 gr
- pulpe de pui dezosate 14 lei / 100 gr
- tocăniță de oaie 12 lei / 100 gr
- varză călită 12 lei / 100 gr
- vin fiert roșu (fetească neagră) 10 lei / 250 ml
- suc de mere cald 10 lei / 300 ml
- ceai fructe de pădure 8 lei / 300 ml
- cartofi prăjiți 8 lei / 100 gr
- salată boeuf 8 lei / 100 gr
- murături 7 lei / 100 gr
- lipie 6 lei / buc
- mămăligă 5 lei / 100 gr
- sosuri 5 lei / 100 gr
- pungă 1,5 lei
- ambalaj 1 leu
În Drumul Taberei, Crăciunul e cu șnițele și kebab
Schimbăm târgul și ajungem în sectorul 6 din București, în Parcul Drumul Taberei, la „West Side Christmas Market”.
Aici, tot parcul este plin de luminițe, iar pe cuva lacului au fost montate un patinoar și 65 de căsuțe care sunt pregătite să ofere vizitatorilor tot felul de produse tradiționale, dar și decorațiuni sau cadouri speciale.
Cozile imense nu au dispărut nici de aici, toată lumea e buluc la căsuțele cu mâncare. În comparație cu târgul din Piața Constituției, pe lângă meniul tradițional aici se vând și altfel de produse.
Sendviș cu carne de porc sau black angus la 55 lei, hamburgeri la 40, paste preparate pe loc la 38 de lei. Spiritul Crăciunului în Drumul Taberei se regăsește mai nou într-un șnițel uriaș sau într-un kebab turcesc cu o mulțime de sosuri.
Pastrama de oaie e cu 28 lei mai scumpă
Tot aici, bucureștenii au parte de o tarabă specială dedicată produselor din pește. Calcanul, scrumbia sau crapul se pot cumpăra cu prețuri cuprinse între 20 și 30 de lei. Nu lipsesc chifteluțe, zacusca sau salată de icre, toate din pește.
Sarmalele sunt la 35 de lei, față de 30 în centru orașului. Doar că în parcul din sectorul 6 vin cu mămăliga inclusă. Pentru smântână și ardei tot trebuie să mai scoateți câțiva lei în plus.
Pastrama de oaie se cumpără cu 47 de lei porția de 250 de grame, față de 19 în Piața Constituției, iar pentru patru cârnați de Pleșcoi trebuie să plătiți 35 de lei.
Inclusiv vinul fiert e mai scump cu doi lei, pentru doar 30 ml în plus, în rest până în zece lei puteți cumpăra câteva dulciuri pentru cei mici.
Și aici, cel mai scump produs alimentar care se vinde în târgul de Crăciun din „West Side Christmas Market” este cozonacul. 60 de lei kilogramul.
Care sunt prețurile produselor de la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei
- cozonac de casă 60 lei / 1 kg
- sandviș cu porc 55 lei / 350 gr
- sandviș cu black angus 55 lei / 350 gr
- pastramă de oaie 47 lei / 250 gr
- cârnați afumați 40 lei / 400 gr
- hamburger porc, vită, pui 40 lei / buc
- paste quattro formaggi 38 lei / 300 gr
- sarmale cu mămăligă 35 lei / 200 gr
- cârnați de Pleșcoi 35 lei / 4 buc
- șnițel cu cartofi prăjiți 35 lei / 400 gr
- cârnați groși de porc 30 lei / 2 buc
- calcan pe plită 30 lei / 100 gr
- cotlet de porc cu os 29 lei / 220 gr
- cârnați subțiri de porc 27 lei / 3 buc
- salată de icre 25 lei / 100 gr
- chiftele de pește 25 lei / 170 gr
- kebab carne de vită 25 lei / 100 gr
- hot dog american 25 lei / 200 gr
- scrumbie pe plită 22 lei / 100 gr
- țuică / țuică fiartă 20 lei / 80 ml
- crap pe plită 20 lei / 100 gr
- zacuscă de pește 20 lei / 100 gr
- hamsie marinată 20 lei / 100 gr
- jumări 20 lei / 100 gr
- urechi porc 20 lei / 100 gr
- clătite 19 lei / 250 gr
- pastramă de berbecuț 18 lei / 100 gr
- bulz cu mămăligă 18 lei
- ciocolată caldă 15 lei / 240 ml
- plăcinte de casă 15 lei / 200 gr
- pite pe vatră cu telemea 15 lei / 220 gr
- șorici 15 lei / 100 gr
- ciolan afumat de porc 14 lei / 100 gr
- ceafă porc 14 lei / 100 gr
- frigărui piept de pui 14 lei / 100 gr
- cârnați afumați de porc 14 lei / 100 gr
- pomana porcului 14 lei / 100 gr
- coastă afumată 14 lei / 100 gr
- vin fiert 12 lei / 280 ml
- ciocolată caldă 12 lei / 280 ml
- slănină cu boia 12 lei / 100 gr
- suc de mere cald 12 lei / 280 ml
- ceai 10 lei / 240 ml
- cartofi prăjiți 8 lei / 100 gr
- ciuperci 8 lei / 100 gr
- murături 7 lei / 100 gr
- lipie 6 lei / buc
- mămăligă 5 lei / 100 gr
- sosuri 3 lei / 100 gr
- pungă 1,5 lei
- ambalaj 1 leu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 05.12.2023, 16:41
O vorba roameneasca spune ca; --Nu-i prost ala care cere pretul enorm , ci ala care ofera atat de mult Acesti comercianti de ocazie ,( ptr ca este ocazional-sezon ) ,incearca sa-si scoata castigul anterior .Aceste ,,preturi astronomice ,, sunt cam peste tot ,la fel ,Si pe la Cluj in iarna trecuta ,o langosa =25 lei , si o inghiti odata etc,, De ce nu se practica preturile de la cantina Parlamentului ,daca tot este din partea Primariei ? O ciorba de burat , 5 lei ????etc