Primăria Capitalei şi primăriile de sector au avut la dispoziţie, în ultimii ani, un buget anual cumulat de peste două miliarde de euro, după aprecierile specialiştilor.
Finalizarea marilor proiecte de infrastructură s-a lăsat aşteptată, în schimb, Bucureştiul a ocupat detaşat primul loc din ţară în privinţa sumelor investite în concerte, statui, târguri şi alte evenimente fără o valoare viitoare cuantificabilă asupra calităţii vieţii locuitorilor, dar şi a micilor lucrări a căror utilitate e greu de precizat, dar ciupesc supărător din bugete.
1. Înainte de Paşte, imaginea cu cele trei borduri suprapuse de pe bulevardul Cantemir, sectorul 4, a făcut deliciul celor care apreciază meme-urile de calitate, cea mai bună glumă fiind că s-a dorit, de fapt, construirea unui templu aztec. Pentru un om raţional, este foarte greu de înţeles de ce a fost nevoie de trei rânduri de borduri, din materiale diferite, pentru a face o mică esplanadă pe care tronează o gură de canal.
2. O altă investiţie absurdă inaugurată în ultima perioadă este şi fântâna arteziană care desparte sensurile de circulaţie pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, tot din sectorul 4. Pe lângă faptul că designul lucrării nu este unul foarte reuşit, jeturile de apă trebuie ţinute mereu la nivelul minim pentru a nu stropi parbrizele maşinilor care circulă în apropiere şi pentru a nu provoca accidente de circulaţie.
3. Printre lucrările care contrazic logica se află şi „baletul” celor cinci semne de circulaţie care semnalizează, la intersecţia bulevardului Constantin Brâncoveanu cu strada Niţu Vasile, din același sector 4, că maşinile care virează la dreapta, spre o parcare, trebuie să circule apoi obligatoriu înainte. O posibilă explicaţie a montării lor e că au existat prea multe indicatoare pe stoc și că acestea ocupau prea mult loc în depozitele primăriei.
4. Ecologiştii şi persoanele cărora chiar le pasă cât de eficient sunt cheltuiţi banii de la buget probabil că văd roşu în faţa ochilor atunci când ajung pe bulevardul Nicolae Grigorescu, din sectorul 3, şi văd modul ilogic în care au fost plantaţi puieţii de platan pe fâşia de spaţiu verde dintre sensurile de mers. Dovadă că s-a făcut o greşeală gravă când s-au plantat câte 4-6 copăcei pe fiecare metru pătrat, e că unii dintre ei au început deja să se usuce.
5. Pe bulevardul Barbu Văcărescu, în sectorul 2, nu mai circulă tramvaiul liniei 5 de aproape doi ani, fiind înlocuit cu autobuze, dar staţiile au început să fie reabilitate în ultima lună. Deşi principala problemă a traseului era vechimea şi denivelarea liniilor de tramvai, responsabilii au crezut că prioritatea este repararea staţiilor, prin schimbarea bordurilor care le delimitau şi turnarea unui strat subţire de asfalt deasupra.
6. Lângă Parcul Circului şi clădirea Circului Metropolitan (fost Globus), din sectorul 2, s-a dezvelit, în octombrie 2017, monumentul dedicat prinţului Rainier al III-lea de Monaco. Pe lângă faptul că legătura acestuia cu Bucureştiul nu e evidentă şi lucrarea a costat peste două milioane de euro, ansamblul statuar este amplasat pe locul a 20-30 foste locuri de parcare care deserveau blocurile din apropiere. Oamenii care vizitează parcul şi îşi lasă copiii să se suie cu picioarele pe statuile din bronz au observat că anumite părţi ale acestora s-au decolorat deja, iar gazonul s-a rărit considerabil. Se poate spune chiar că acest monument este cel mai scump loc de joacă din București.
7. “Naiul cu flori” de pe bulevardul Unirii, în sectorul 4, lângă magazinul cu acelaşi nume, care se dorea să fie o combinaţie atrăgătoare de artă şi respect pentru verdeaţă, a ajuns în paragină, după ce florile din ghivece s-au uscat sau au fost furate. Pietoniilor care circulă pe sub bucata suspendată a monumentului, pe trotuarul care face legătura între Piaţa Unirii şi Tribunalul Municipiului Bucureşti, acest ansamblu le provoacă atât uimire, cât şi teamă, după expresiile de pe feţele lor.
Ce alte construcții ridicate prin investiţii inutile ai mai văzut în Capitală?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro